Cei care iubesc natura, traditia si, mai presus de toate, viata simpla, gasesc in casele ecologice construite din lut o alternativa sanatoasa din toate punctele de vedere la locuintele clasice, scumpe, atat de ridicat, cat si de intretinut. Cu materiale de constructie oferite din abundenta de natura – pamant, apa, paie, argila si nisip – proiectul unei case ecologice din lut poate prinde lesne viata si dus la bun sfarsit pe parcursul unei singure veri. Pentru a va deschide apetitul pentru un astfel de stil de viata la talpa naturii, va oferim cateva exemple de case ecologice din lut.
Cunoscute in Occident sub denumirea de cob houses, casele din lut prind contur in urma unui proces de constructie simplu care nu necesita cofraje, ciment, compresare si niciun fel de dispozitiv tehnic. Amestectul structural de pamant, apa, paie, argila si nisip este modelat cu mana cat timp este maleabil, o adevarata experienta senzoriala, si de aici formele organice, rotunjite ale caselor din lut. Pentru a fi durabile si protejate de distrugerile provocate de apa, casele din lut au nevoie de acoperisuri bune si fundatii potrivite, in timp ce peretii sunt acoperiti de o tencuiala pe baza de var sau stuc.
Echipa site-ului Natural-home4u.com, specializata in constructii ecologice, prezinta cateva proiecte de case din lut ridicate de-a lungul vremii. In pozele de mai jos este prezentata o astfel de casa traditionala ridicata prin metoda cob intr-un sat din judetul Harghita. Este o casa cu mansarda, cu o suprafata de 80 de metri patrati, cu un acoperis din tigle ceramice izolat cu baloti din paie, cu finisaje exterioare si interioare bine realizate, astfel incat nici nu iti dai seama ca este vorba despre o casa facuta din lut.
Urmatoarele proiecte de case din lut apartin unui blogger, Alexander Sumerall, specializat in constructia de case din lut. Primul proiect este o casa mica din lut, sugestiv botezata „Freeman” (omul liber), o locuinta de doar 20 de metri patrati, cu dormitorul amplasat intr-un colt al podului. Celelalte proiecte sunt insa mai indraznete, case pe unul sau doua nivele, pastrand aceleasi forme organice specifice acestor locuinte ecologice.
Celelalte poze provin de pe siteul Naturalhomes.org care a centralizat imagini cu case din lut din intreaga lume. Ultima poza este a casei din lut ridicata de Ileana Mavrodin, o romanca stabilita in Canada, dar care s-a intors acasa, in Banat, si a antrenat o intreaga comunitate locala intr-un efort colectiv de regasire a valorilor traditionale.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: