Romanii prefera casele cu mansarde, fapt confirmat si de numerosi arhitecti, dar si de numeroasele constructii de acest gen pe care le vedem atat in mediul urban, cat si cel rural. Am incercat sa aflam si de ce, care sunt avantajele acestui tip de case care ii conving pe romani sa il aleaga in detrimentul, sa spunem, unei case cu etaj sau al unei case cu un singur nivel, aceasta din urma teoretic mai ieftina. Am stat de vorba cu echipa de la site-ul Eproiectedecase.ro pentru a afla de ce casele cu mansarde sunt prima pe lista optiunilor romanilor cand vine vorba de constructia sau de achizitia unei case. Iata raspunsurile specialistilor prezentate succint, in cele ce urmeaza:
Pentru ca totul se rezuma la bani in aceste vremuri, vorbim de costuri mai mici atat pentru executie cat si pentru impozitele si taxele de construire a unei case cu mansarda (spre deosebire de casa cu etaj). Suprafata utila, cea luata in calcul pentru calcularea impozitelor, este cu 25 la suta mai mica la o casa cu mansarda decat la una cu etaj, in consecinta si taxele sunt mai mici.
Daca limitam comparatia la o casa doar cu parter, este important de stiut ca, fata de o astfel de locuinta cu un singur nivel, costurile nu sunt cu mult mai mari si beneficiati de un spatiu de locuit dublu. In acelasi context, puteti repartiza spatiile din interiorul unei case cu mansarda astfel incat fiecare nivel sa corespunda unor anumite activitati: parterul pentru zonele de zi, socializare si timp liber, in vreme ce etajul gazduieste zona de odihna si intimitate.
Executia se realizeaza mai usor decat in cazul caselor cu etaj, beneficiind in acelasi timp si de o intretinere facila, cu cheltuieli inferioare (din nou argumentul suprafetei si, respectiv, volumului de aer mai mic). Casele cu mansarda cer mai putine materiale si de aici si executia mai usoara, cu costurile aferente. Economia financiara inseamna si economie de timp, astfel ca va puteti muta mai repede intr-o casa cu mansarda.
Pentru ca am mentionat si procesul de executie printre argumente, un alt avantaj adus in aceasta discutie este ca o casa cu mansarda va permite amenajarea celor doua nivele pe etape. Astfel, daca nu aveti bani pentru nivelul superior, atunci puteti finisa doar parterul, in care sa va mutati, completand procesul de amenajare atunci cand situatia financiara va permite.
Casa cu mansarda se incadreaza mai bine in context si are un impact mai mic supra mediului, fiind in acelasi timp solutia optima pentru terenuri mici, casa avand un procent de ocupare a terenului scazut. Este de altfel o regula impamantenita in arhitectura, dezvoltarea verticala atunci cand spatiul de la sol nu este prea ofertant. Acest ultim argument vine in comparatia facuta cu o casa pe un singur nivel care adesea se intinde pe o suprafata mai mare, lesne de inteles de ce.
Aspectul exterior se apropie mai mult de scara umana, iar cel interior ofera o senzatie de confort si intimitate. Este adevarat ca o casa cu mansarda are o arhitectura generala care se pliaza pe imaginea clasica a unei case, mult mai eleganta, cu acoperisul in doua ape. In ceea ce priveste casele cu etaj, acestea se preteaza mai degraba unei arhitecturi moderne, cubiste, preferata de un public restrans. O casa cu mansarda poate la fel de bine primi elemente de design modern, alternand cu cele clasice, intr-o simbioza perfecta.
Nu in ultimul rand, designul interior poate fi mai interesant decat in cazul unei case simple cu etaj. Mai ales cand vine vorba de amenajarea spatiului de la mansarda, care permite punerea in practica a unor idei de design interior mult mai captivante si variate, permitand amenajarea mai multor decoruri.
Acest articol face parte din categoria “Piatra de Temelie”, un demers casepractice.ro realizat în colaborare cu furnizorul de piatra naturala piatraonline.ro prin care ne propunem sa va prezentam pasii pentru constructia unei case, dar si case si amenajari cu gust.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: