Casele inteligente sunt de ce in ce mai apreciate la nivel mondial. Desi in Romania conceptul de casa inteligenta este unul relativ nou, ideea in sine nu este deloc, inca din anii ’70 fiind dezvoltate solutii care sa usureze munca proprietarilor. Cu toate acestea, in ultimii ani tehnologia e evoluat foarte mult, iar astazi sistemele de automatizare ofera tot mai mult confort si siguranta proprietarilor care opteaza pentru locuinte inteligente.
In ceea ce priveste viitorul acestei tehnologii smart, specialistii estimeaza ca pana in anul 2020 aceasta va ajunge sa depaseasca 40 de miliarde de dolari. Dezvoltatorii de tehnologie smart au planuri din ce in ce mai ambitioase pentru integrarea acestor sisteme in locuinte.
La momentul de fata, cei care opteaza pentru o casa inteligenta pot, printre altele, sa seteze temperatura pe care si-o doresc intr-o anumita camera direct de pe telefon sau tableta, sa porneasca aerul conditionat de acasa, inainte sa plece de la birou, de exemplu, sa porneasca muzica prefera la o anumita ora dimineata, pentru a se trezi cu o stare de bine de fiecare data, sa seteze espressorul pentru a se bucura de o cafea la temperatura camerei cand se trezesc sau sa programeze centrala sa porneasca automat, daca temperatura din casa atinge o anumita valoare selectata de ei. Pe langa asta, proprietarii pot controla de la distanta, tot de pe telefon sau tableta, sistemul de iluminare, daca spre exemplu nu sunt siguri ca au stins becurile inainte sa plece in vacanta. De asemenea, ei pot fi „conectati” mereu la casa lor, astfel incat sa fie informati in timp real, in cazul unei intrari prin efractie. Mai mult detalii despre casele inteligente si avantajele acestora, AICI.
Cat costa o casa inteligenta in Romania
Desi pare greu de crezut, astfel de case inteligente exista si in Romania, iar unele dintre ele dispun de cele mai noi tehnologii in domeniu. O astfel de proprietate de afla in cartierul Boharnici din Cluj Napoca. Tehnologia smart a acestei locuinte permite controlarea tuturor sitemelor din interiorul, dar si din exteriorul casei, de pe telefon sau de pe tableta.
Locuinta din Cuj are o suprafata utila de 540 metri patrati, dispune de parter si etaj si a fost scoasa la vanzare recent pentru suma de 2,19 milioane de euro. Proprietatea dispune de trei sisteme distincte menite sa asigure confortul proprietarilor, un sistem de ventilatie pentru cinci schmburi de aer pe ora, un sistem audio, atat in interior, cat si in exterior, cu dolby surround, precum si de un sistem de aer conditionat integrat care deserveste intreaga locuinta.
Foto: proiectcasa.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: