O plimbare toamna prin hatisul unei paduri ne poarta pasii pe un covor multicolor de frunze uscate si, fara exceptie, ghinde. Stejarii vanjosi isi leapada si ei fructele pe jumatate imbracate care ne-au fascinat de mici copii prin forma lor unica. Daca atunci le strangeam in joaca si ne debarasam de ele la fel de repede, astazi aflam ca ghindele, pe care traditia populara le asociaza doar hranei animalelor, joaca un rol, ce-i drept marunt, si in alimentatia noastra, dar pot lua frumoase forme decorative si in casele noastre. Iata in cele ce urmeaza ce poti face cu ghinde, din bucatarie pana in camerele de zi.
Ghindele coapte sunt bogate in tanin, substanta pe care o gasim in vinul rosu, ciocolata si ceai, si in vitamine si minerale, nu contine gluten si au un scazut de grasimi. Cele mai bune ghinde sunt cele ale stejarilor albi, de diferite soiuri: stejarul alb Oregon sau stejarul Burr. Pentru ca taninul se gaseste in concentratii mari, este indicat sa fierbeti ghindele decojite in ape succesive pana cand acestea nu mai lasa culoarea maro in lichid.
Dupa ce le uscati bine, ghindele pot fi lesne transformate in faina. Daca optati pentru eliminarea excesului de tanin prin fierbere, ghindele pot fi apoi macinate, dupa uscare, pentru a fi transfomate in faina pe care o puteti folosi la coacerea painii si a diferitelor prajituri. Daca nu le fierbeti, miezul uscat al ghindei este dat prin masina de tocat carne. Ceea ce rezulta puneti intr-un tifon sau o panza si lasati miezul faramitat in apa rece timp de cateva saptamani. Apa trebuie schimbata de doua ori pe zi. Gusti periodic pana cand vezi ca nivelul de amareala a scazut. Le uscati apoi, iar la final le macinati fin.
Cafeau de ghinda poate fi un inlocuitor al cafelei, preparata din ghinda uscata si macinata, pentru efectul mineralizant, antianemic, antirahitic. Dintr-o lingurita de ghinda prajita si macinata se prepara o cafea care regleaza scaunul in caz de diaree. Odata uscate si eliebrate de excesul de tanin printr-unul din procedeele de mai sus, ghindele pot fi coapte si consumate ca atare, precum castanele.
Daca nu le vreti in alimentatie, atunci folositi ghindele pentru diferite decoratiuni, precum cele sugerate in imaginile de mai jos. Sunt decoratiuni de toamna, care merg mana in mana cu frunzele uscate si care aduc un strop de natura, fie si ea moarta, in casele voastre.
Surse: Wikihow.com, Bhg.com, Pinterest.com, Sanatate.bzi.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: