Traim vremuri in care facem mereu comparatii din ratiuni care tin, mai intai de toate, de costuri. Pe de alta parte, evolutia tehnologica ne aduce in fata unor optiuni greu de triat in lipsa unei documentari riguroase. De data aceasta, ne vom opri asupra unei comparatii intre centrala electrica vs centrala pe gaz, mai ales ca acestea sunt cele doua alternative predilecte in contextul debransarilor masive de le reteaua centralizata de incalzire. Inainte de a face comparatie si a trage linie, tineti cont de faptul ca nu trebuie ignorate solutiile de izolare termica, in caz contrar calculele si economiile scontate raman doar pe hartie.
Sa pornim dezbaterea de la o stare de fapt – pretul la gazele naturale creste constant si, dupa ati vazut, orice conflict de natura politica poate avea un impact considerabil asupra costurilor. In plus, gazele naturale sunt resurse naturale epuizabile. Electricitatea, in schimb, provine din surse variate, iar energia regenerabila tinde sa aiba o pondere tot mai mare in consumul de curent electric.
Sa le luam pe rand – centralele electrice: un prim avanataj este ca reteaua electrica are o acoperire foarte mare. In al doilea rand, astfel de centrale au un randament de 100 %, deci fiecare kwh consumat se transforma in caldura. Instalatia aferenta acestor tipuri de centrale este una simpla, nu necesita cos de evacuare si nici revizii frecvente, sunt silentioase, nu produce noxe si nici nu exista pericolul unei explozii.
La capitolul dezavantaje, trebuie consemnat faptul ca aceste centrale se preteaza unor spatii mici, cu un necesar termic redus. Apoi, reteaua electrica trebuie racordata, in anumite cazuri, la capacitatea centralei instalate. Astfel, pentru o centrala electrica de peste 12 kW nu mai este de ajuns o retea trifazica, ci aceasta din urma trebuie redimensionata pentru a prelua noua sarcina.
Centralele pe gaz: acestea sunt potrivite pentru toate tipurile de instalatii de incalzire (incalzire in pardoseala, panouri radiante), inclusiv pentru suprafete mari. Specialistii spun ca randamentul acestora tine pasul cu cel al centralelor electrice, putand folosi chiar si automatizari care duc la economisirea combustibilului, iar pretul gazului ramane unul accesibil pentru consumatorii casnici.
Printre dezavantaje amintim accesul in continuare retrans la reteaua de gaze naturale sau costuri de racordare foarte mari, montajul realizat doar de firme specializate, in anumite conditii si cu revizii frecvente si elemente suplimentare de siguranta care genereaza costuri, zgomote de exploatare mai mari in timp. Mai mult, gazul este o resursa naturala epuizabila, cu o exploatare care lasa amprente asupra mediului inconjurator, si cu costuri finale in crestere.
In orice caz, potrivit unor calcule facute de ANRE anul trecut, pentru a incalzi o locuintă cu 2 camere pe timpul iernii se consuma aproximativ 300 de metri cubi de gaze naturale lunar. Persoanele care au cu centrale termice platesc peste 300 de lei pe luna. Pentru acelasi tip de apartament, de aproximativ 60 de metri patrati, incalzirea electrica poate costa mai putin cu 50 de lei lunar.
Surse: Diffen.com, Imopedia.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: