Un iaz in gradina voastra desavarseste spatiul de relaxare si aduce o nota de prospetime, originalitate si personalizeaza coltul verde in care va culegeti gandurile. Puteti cultiva noi specii de plante pe malul iazului si chiar creste pesti in ochiul de apa care va deveni centrul de greutate al gradinii. Mai mult decat plusul estetic adus gradinii, un iaz creste pretul unei proprietati si capteaza interesul unui potential client mai mult decat orice alta imbunatatire adusa locuintei. Desi optiunile sunt numeroase, am ales pentru constructia unui iaz de gradina proiectul prezentat pas cu pas de site-ul Wikihow.
Primul pas este alegerea locului in care vreti sa construiti iazul. Ideal este un loc expus soarelui, in centrul gradinii, departe de copaci. Pentru a stabili cat mai bine locul, examinati gradina de la etaj si vedeti cum se incadreaza perimetrul desemnat pentru iaz. Imediat dupa ce l-ati ales, trasati-i forma pe pamant. Si in acest caz, forma este alegerea voastra – ovala, rotunda, rectangulara etc.
Cel mai la indemana material pentru constructia unui iaz de gradina este membrana hidroizolatoare pe care o veti aseza pe fundul micului lac artificial. Este un material practic, se transporta usor si se pliaza pe orice forma si adancime pe care o alegeti. Daca alegeti un iaz simplu, fara pompa de apa, atunci lucrurile se simplifica. Daca insa vreti un iaz in care apa sa circule constant si sa obtineti acel susur linistitor de apa curgatoare, atunci aveti nevoie de o pompa si de o sursa de electricitate pentru a o conecta. Este recomandat sa apelati la un electrician pentru aceasta etapa.
Sapati si excavati pamantul din forma aleasa, netezind suprafata prin eliminarea oricaror forme aspre, precum pietre sau radacini care ar putea perfora membrana ulterior. Este indicat ca marginile gropii sa fie putin inclinate pentru ca membrana sa se plieze mai bine pe sol. Adancimea este din nou alegerea voastra, dar tineti cont ca o adancime mica creste riscul ca iazul sa inghete in intregime iarna. In orice caz, sursele verificate de noi mentioneaza o adancime de cel putin un metru, mai ales ca vorbim de un iaz cu rol decorativ in gradina.
Acoperiti fundul gropii cu nisip pe care sa il fixati bine bataturindu-l de mai multe ori. Asezati apoi membrana, avand grija sa se plieze foarte bine pe fiecare colt, in functie de forma aleasa. Umpleti groapa cu apa la un volum redus astfel incat sa va permita sa faceti mici corecturi ale pozitiei membranei. Dupa ce iazul s-a umplut de apa, decupati membrana dupa forma iazului, lasand circa 30 de centimetri in exterior pe care sa asezati apoi pietre decorative astfel incat sa fixeze materialul pe margini. Cultivati apoi plante de apa, pe margine si chiar in iaz, pentru o imagine naturala a unui mic lac artificial.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: