Doar pentru ca anumite legume si fructe sunt doar vara si toamna, asta nu inseamna ca nu ne putem bucura de ele si in sezonul rece. Astfel, daca ne dorim sa ne bucuram de anumite alimente si in extrasezon, trebuie sa invatam sa congelam corect pentru iarna.
Ti-am pregatit mai jos o lista cu pasii necesari pe care trebuie sa ii parcurgi atunci cand vrei sa congelezi fructe, legume si verdeturi pentru iarna, dar si o lista cu alimentele pe care nu trebuie sa le pui niciodata la congelator.
Cum congelam corect pentru iarna
Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca este important sa alegi fructe si legume proaspete, care sunt foarte bine coapte. Totodata, incearca sa le eviti pe cele care sunt zdrobite sau patate. Ca de fiecare data inainte sa te apuci de gatit, este foarte important sa te speli foarte bine pe maini si apoi sa nu mai atingi lucruri precum telefonul mobil sau laptopul. Dupa ce ai spalat bine legumele si fructele cu apa rece, trebuie sa le dai intr-un clocot pe fiecare in parte (cele care permit acest lucru – de exemplu, ciupercile si ardeii nu trebuie opariti inainte), pentru a elimina bacteriile. Prin oparire enzimele oxidative devin inactive, iar fructele si legumele rezista mai mult timp la congelator. Dupa ce le-ai oparit, scufunda-le in apa rece pentru a opti procesul de gatire. Dupa ce s-au scurs bine, baga-le in pungi sau caserole, dar pastreaza mereu putin spatiu pana la capac si nu umple niciodata pungile.
Este adevarat ca valoarea nutritiva a alimentelor se diminueaza, iar dupa 6 luni pana si alimentele care sunt bogate in vitamina C, de exemplu, raman fara ea. Termenul maxim de pastrare a fructelor si legumelor in congelator este de 1 an.
In cazul in care vrei sa afli cum congelam vinetele pentru iarna, am pregatit un articol mai detaliat aici.
Alimente pe care sa nu le pui niciodata in congelator
Din dorinta de a avea mereu la indemana alimentele de care avem nevoie, riscam sa congelam prea mult pentru iarna, chiar si alimentele care nu trebuie congelate sau pe care le gasim pe tot parcursul anului. Legumele care nu e indicat sa fie congelate sunt cele care contin multa apa, precum castravetii si rosiile, deoarece acestea se vor inmuia. La fel se va intampla si cu fructele bogate in apa, precum pepenele sau strugurii. Cartofii isi schimba si ei textura odata congelati, devenind moi. Nici cartofii fierti nu trebuie congelati deoarece acestia vor deveni fainosi si sfaramiciosi.
In ceea ce priveste alimentele gatite, nu le congela niciodata pe cele prajite. De exemplu, daca vrei sa congelezi o bucata de carne prajita, vei observa ca aceasta isi va schimba structura si nu va mai fi crocanta, va deveni moale.
Asadar, daca iti doresti sa te bucuri de fructe si legume si in extrasezon, le poti congela, insa nu face abuz si congeleaza doar fructele si legumele pe care stii sigur ca le vei consuma. Dupa cum ai vazut, este foarte simplu sa congelezi alimentele pe care ti le doresti. Ai nevoie doar de cateva pungi de plastic sau caserole si o combina frigorifica sau o lada frigorifica.
Congelatorul poate fi folosit pentru mai multe lucruri, nu doar pentru a congela alimentele in extrasezon. Iti recomandam sa citesti 7 utilizari ciudate ale congelatorului.
Foto: tunutri.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: