Cartofii sunt parte integranta a meniului romanilor, indiferent de statutul social. De putine ori ne-am pus insa problema alegerii intre cartofii albi si cei rosii pentru simplul fapt ca nu am crezut ca intre aceste doua sortimente exista diferente majore. Se pare insa ca, in functie de cea ce dorim sa gatim, am putea face o selectie mai aplicata a cartofilor in functie de aspectul lor. Iata care este diferenta dintre cartofii albi si cei rosii astfel incat mancarea voastra sa aiba un gust mai bun.
La prima vedere, se pare ca diferenta se rezuma doar la culoare si forma. Astfel, cartofii rosii sunt de obicei rotunzi, de marime mici si mijlocii si acoperiti cu o piele de culoare rosie neteda si subtire. Cartofii albi variaza de la mic la mare in dimensiuni, cu forme rotunde la exterior, alungiti si de culoare alba sau bronz. Cei rosii poseda o textura ceroasa, dar cremoasa. Cartofii albi au o textura usoara, densa, dar cremoasa in egala masura.
Diferenta dintre cartofii albi si cei rosii – buni la prajit si, respectiv, fiert
Aici apare si diferenta esentiala intre cele doua sortimente. In timp ce ambele tipuri, atat cei rosii, cat si cei albi, au arome usoare, subtil dulci, texturile diferite ale acestora fac ca fiecare sa fie ideal pentru utilizari specifice. Textura ferma a cartofilor rosii gatiti le da un plus de gust salatelor, supelor si garniturilor. Cei albi isi pastreaza forma si atunci cand sunt gatiti si sunt in masura mai mare sa se ridice la rigorile de prajire si frigere. In timp ce ambii pot fi zdrobiti, cei albi pot produce un piure de cartofi catifelat, in timp ce cartofii rosii nu pot realiza acest lucru din cauza calitatilor sale ceroase.
Daca e sa intram in detalii, iata cateva cifre pentru cei atenti la ce mananca. Astfel, un cartof rosu de dimensiune medie contine, dupa ce este copt, circa 154 de calorii. Unul alb, supus aceluiasi tratament, contine 163 de calorii. Un cartof rosu copt contine 943 de miligrame de potasiu, cam 20 la suta din necesarul zilnic al unui om, in vreme ce un cartof alb copt contine 941 de miligrame. Ambii cartofi ofera insa circa 14 la suta din necesarul de fier zilnic pentru un barbat si 6 la suta pentru cel al unei femei.
Surse: Diferentadintre.ro, Livestrong.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: