Deschidem astazi o serie de articole care sa va ajute in luarea unei decizii atunci cand va construiti o casa sau va achizitionati o locuinta.
De unde incepem si ce informatii sa credem cand luam o asemenea decizie?
Sursele de informare din media provin de la:
• Furnizorii de materiale de constructii si producatorii
• Constructori
• Ingineri proiectanti
• Arhitecti
Prima sursa de informatii, una teoretic de incredere, are totusi o mare problema: se poate spune ca este direct interesata in vanzarea materialelor. De aceea ne-am orientat spre celelalte categorii de “influentatori” ca sa va oferim sfaturi si date utile. Observatiile de mai jos vin de la arhitectii si inginerii proiectanti ai proiectelor prezentate, cei care isi folosesc propria experienta si date relevante despre fiecare constructie in parte. Asocierea dintre un arhitect si un inginer de structuri este o garantie a unei proiectari cu adevarat integrate. Din primele faze conceptuale ale constructiei apare o legatura intre conceptul structurii de rezistenta si cel de arhitectura. Acest mod de lucru permite o corelare mult mai atenta intre cele doua specialitati. Deciziile se iau prin prisma avantajului de ambele parti.
In ultimii ani ponderea constructiilor cu BCA a crescut considerabil avand in vedere ca acest material a demonstrat ca miturile privind dezavantajele lui nu au un fundament real.
Dar hai sa vedem ce ne-au spus expertii mentionati de mai sus despre alegerea de a utiliza sisteme de zidarie moderne.
Dezvoltat de Luca Prest, o companie de renume pe piata constructiilor din Romania, Ansamblul Rezidential Premium – Grand Hill Residence este prima locatie pe care am vizitat-o. Cu o arhitectura moderna si facilitati de exceptie, ansamblul va fi compus din 148 de apartamente cu 1, 2 si 3 camere dispuse intr-o constructie P+10. Grand Hill Residence imbina confortul unor locuinte moderne cu avantajele pozitionarii intr-o zona linistita, verde si usor accesibila. Ea este construita cu blocuri de zidarie de la producatorul roman Macon.
Directorul de santier, cu multa experienta, ne spune:
“Transferul termic a reprezentat primul criteriu de alegere a sistemelor de zidarie Macon.
In etapele de constructie, procesul de izolatie termica a cladirilor, fie ele case sau ansambluri de locuinte, cladiri de birouri trebuie gandit bine si necesita o atentie deosebita. De la teama privind costurile de intretinere in sezonul rece, pana la izolatia termica aplicata necorespunzator si care poate compromite constructia si cauza neplaceri. Noi proiectantii, (ma refer aici la arhitecti, si la inginerii proiectanti) avem pentru fiecare constructie normative de proiectare si date privind exigentele de proiectare, iar pe de alta parte, experienta fiecaruia dintre noi este utila de fiecare data.”
Proiectantul complexului arhitect Cristian Banut – Arhimar afirma la randul lui – “In cazul complexului Grand Hill Residence, am gandit eficient izolatia termica, grosimile si dispozitia lor in constructie fiind corelate si calculate de la bun inceput. A existat un calcul elaborat pentru aceasta, este vorba de calculul coeficientului global de izolare termica. Acesta a inclus nu numai calculul izolatiei termice pentru fiecare element de constructie: placa spre sol, pereti, acoperis samd si incadrarea sa in limitele normativului, dar si urmarirea modului in care intregul complex al locuintei raspunde din punct de vedere al izolatiei termice, tinand cont de zona in care se afla viitoarea constructie, de volumul incalzit, de suprafetele prin care se realizeaza pierderile de caldura samd. Faptul ca acest proces s-a realizat nu inseamna numai rezolvarea unei probleme, ci si controlul constient al multor alte situatii care vor avea un impact si mai mare in viitor decat factura de energie a locatarilor”.
El completeaza: Datorita porilor minusculi de aer, aceste produse au si o excelenta capacitate de izolare termica si fonica. In plus, peretii facuti din aceste blocuri au capacitatea de a „respira”, ceea ce elimina in mare masura problemele legate de condens, indiferent daca peretii sunt sau nu izolati termic in mod suplimentar. O buna izolatie termica salveaza cu siguranta cheltuieli importante legate de incalzirea si racirea unei locuinte pentru beneficiari. La Ansamblu s-au folosit blocuri de 25 cm peste care s-a izolat cu polistiren. La aceasta izolatie termica se adauga un sistem de ventilatie performant ceea ce face cu adevarat izolatia eficienta.”
Un alt criteriu mentionat de catre dl. Inginer, considerat deosebit de important, a fost greutatea blocurilor utilizate si structura lor. Datorita bulelor de aer din interior, este un material usor de zidarie, avand o densitate in stare uscata de numai 420 kg/m3, adica de sase ori mai usor decat betonul monolit si de doua – trei ori mai usor decat blocurile ceramice. Aceasta proprietate ofera o mai mica incarcare a structurii cladirii. Reteta unei structuri usoare a materialelor, dar realizate in asa fel incat sa asigure o zidarie durabila si echilibrata avand in vedere zona pe care se situeaza viitoarea constructie, a fost considerata a fi o necesitate. Hidrogenul eliberat in procesul de fabricatie determina formarea porilor in care ulterior este inglobat aer, distribuiti uniform in interiorul blocurilor, rezultatul fiind un beton celular cu excelente proprietati izolatoare. BCA-ul este in primul rand un material stabil, care isi mentine in timp calitatile si proprietatile initiale, ceea ce confera constructiei trainicie.
El a tinut sa sublinieze si ca : “Rapiditatea constructiei in cazul unui ansamblu rezidential pe o piata in care locuintele de calitate se vand ca painea calda este esentiala, de aceea, acest criteriu a contribuit din plin la alegerea sistemelor de zidarie de la Macon.
Pentru ca proprietarul isi propune sa ofere cumparatorilor apartamente moderne care sa satisfaca toate gusturile si cerintele, precum si un raport optim calitate pret si pentru ca apartamentele se vand complet finisate cu materiale de prima clasa alegerea acestor blocuri care permit o gama larga de finisaje atat de exterior cat si de interior a fost simpla. Se pot aplica pe ele orice fel de vopsea, tapet, gips carton sau chiar lambriuri de lemn. Din punct de vedere al lucrarilor care urmeaza sa fie executate la interiorul fiecarui apartament, viteza si usurinta in executie creste datorita faptului ca orice prinderi fie ele pentru mobilier sau pentru decoratiuni de perete se vor face mai simplu cand vine vorba de un material plin in intregul sau volum. Sunt rezistente la daunatori, insecte si rozatoare, fara a fi nevoie de tratamente speciale. Nu au nevoie de multe lucrari frecvente pentru intretinerea in timp, peretii pot fi daramati usor, in caz de nevoie, putand astfel ca viitorii locatari sa recompartimenteze locuinta fara probleme.
Un aspect important pe care tin sa il mentionez este siguranta la incendii – o preocupare constanta a noastra cand vine vorba de locuinte si viata oamenilor. Blocurile au o rezistenta foarte buna la foc, fiind un material anorganic si ignifug. Un zid din aceste blocuri cu o grosime de 100 – 200 mm are o rezistenta la foc de pana la 4 ore, interval in care peretii asigura indeplinirea ambelor criterii, etanseitatea si izolarea.
O ultima remarca – sistemele acestea de zidarie sunt prietenoase cu natura ingloband materiale ecologice, acestea putand fi reciclate in proportie de 100%, stiindu-se faptul ca in compozitia chimica a acestora intra nisip, apa, ciment si var. Un alt aspect important il reprezinta rezistenta foarte buna la cutremure. Blocurile de BCA sunt deci pe lista materialelor care se preteaza pentru cladiri sigure si verzi, foarte cautate in zilele noastre daca ne gandim la viitorul nostru al tuturor.
Desigur viitorul va fi cel al cumparatorilor informati.
Mai multe despre produsele inovative Macon puteti afla pe site ul www.macon.ro/aerispor iar despre Ansamblul Grand Hill Residence, Cluj Napoca pe site-ul www.grandhillresidence.ro.
Va dorim alegere usoara!