O gradina cu plante aromatice poate fi acel coltisor exotic din curtea dumneavoastra. Cunoscute si sub numele de mirodeniile lumii europene, plantele aromatice sunt extrem de importante in orice gospodarie, fiind des folosite la prepararea diferitelor mancaruri. Iata cum puteti creste in curte diferite plante aromatice pentru mancarurile preferate.
Puteti sa aveti plante aromatice si in jardiniere sau ghivece, ele fiind benefice in interior unde ajuta la purificarea aerului si indepartarea unor insecte.
Gradina cu plante aromatice. Recomandari generale
Trebuie mentionat ca aceste plante se pot cultiva prin insamantare direct in camp, prin plantare de rasad sau prin despartirea unei tufe din planta respectiva.
Semintele sunt foarte mici, de aceea terenul trebuie pregatit foarte bine. Solul trebuie maruntit, grapat, tavalugit, sa fie fara bolovani, altfel semintele se pot pierde printre acestia si vor rasari mai putine. Daca nu aveti posibilitatea sa lucrati solul foarte bine, optati pentru infiintarea culturii prin divizarea tufei sau chiar rasad .
Foarte important este stabilirea locului in asolament (in special al plantelor perene) pentru a efectua o rotatie corecta a celorlalte culturi. In general, plantele aromatice iubesc locurile insorite si pamantul bine drenat, dar bogat in substante nutritive. Trebuie sa aveti insa grija sa nu le fertilizati in exces.
Taierea sau scurtarea plantelor aromatice este foarte importanta. Aceste procese stimuleaza cresterea si inmugurirea lor. Cimbrul, rozmarinul si salvia sunt printre plantele care au mare nevoie de taiere pentru a creste sanatos. De asemenea, rozmarinul, cimbrul, salvia si levantica au nevoie de taiere mai ales cand tulpinile lor incep sa isi piarda din stabilitate.
Semanate in martie – aprilie, plantele aromatice pot fi folosite proaspete, dar și uscate sau congelate. In acest caz, cel mai bine ar fi sa le recoltezi inainte de inflorire, deoarece atunci au cea mai puternica aroma.
Gradina cu plante aromatice. Busuiocul
Spre deosebire de majoritatea plantelor aromatice, busuiocul prefera solul umed. Il puteti semana din primavara pana la mijlocul verii, iar frunzele si florile se recolteaza de trei ori pe an. Fie ca ii recoltati doar frunzele sau il recoltati in intregime, busuiocul va creste din nou.
Gradina cu plante aromatice. Cimbrul
Cimbrul are nevoie de mult soare si de pamant afanat. Are un aspect foarte frumos cand infloreste, iar florile au miros placut- de aceea este folosit si ca planta ornamentala sau chiar inlocuitor de gazon.
Gradina cu plante aromatice. Oregano
Nelipsit din mancarurile italienesti, oregano trebuie crescut intr-un loc insorit, in sol bine drenat. Contribuie la designul gradinii, cu florile sale care apar la sfarsitul verii.
Gradina cu plante aromatice. Rozmarin
Planta perena, cu frunze in forma de ace, rozmarinul are nevoie de pamant afanat si de multa caldura. Daca are suficient spatiu, creste foarte inalt. Se inmulteste prin butasi, de la o planta mai mare.
Gradina cu plante aromatice. Salvia
Este un arbust pitic, lemnos, cu frunze paroase. Creste repede daca este expusa in locuri insorite si udata din abundenta. Tufa este compacta si frunzele se culeg pana cand inflorirea atinge apogeul.
Gradina cu plante aromatice. Coriandru
Coriandrul este o planta aromatica cu gust iute, inrudita cu patrunjelul si nelipsita din mancarurile picante. Semintele sale pot fi adaugate si la muraturi. Planta are nevoie de caldura si de foarte multa apa vara. Cultivat la inceputul sezonului, face seminte care vor lansa singure o a doua recolta, mai plina de savoare, in toamna.
Gradina cu plante aromatice. Dafinul
Este un arbust mereu verde care prefera solurile nisipoase, dar si fertile, care se dreneaza rapid, si necesita o udare moderata. Tolereaza umbra si suporta excelent si soarele. Frunzele se pot culege tot anul, dar cele mai bune sunt cele din iulie-august.
Surse: cartiagricole.ro, e-flori.blogspot.ro, tarancutaurbana.ro, sanatate.unica.ro, paradisverde.ro, eva.ro
Surse foto: dreamgarden3.blogspot.com, mixdecultura.ro, farmacianaturala70.blogspot.com, informatii-agrorurale.ro, lumeaflorilor.com, i-medic.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: