Pomii fructiferi au nevoie de taieri periodice pentru o dezvoltare sanatoasa a coroanei. Se stie ca in coroanele dese, in care nu patrunde destula lumina, bolile si daunatorii se dezvolta mult mai repede si stropirile se fac cu dificultate. Asadar, taierile de toamna in livada sunt esentiale pentru pregatirea pomilor pentru un nou ciclu de productie.
Taierile la pomii fructiferi se fac, in general, in perioada de repaus, toamna dupa caderea frunzelor sau primavara pana la pornirea in vegetatie. Dar cand sunt anuntate ierni lungi si geroase, este bine ca taierile sa se faca toamna, pentru ca vremea ar putea sa nu permita aceste lucrari in primavara, iar pomii ar intra in noul ciclu de fructificare cu o vigoare mai slaba si ar da semnificativ mai putine fructe.
Daca la pomii fructiferi de vara, precum ciresul sau caisul, taierile pot fi facute mai devreme, dupa recolta, in aceasta perioada se aplica taierile la „semintoase”- meri, peri si gutui, dupa ce acesti pomi au fost complet dezgoliti de frunze.
La taierile de toamna in livada, este obligatorie inlaturarea crengilor bolnave si uscate. De asemenea, trebuie curatate ramurile rupte care au ramas pe pomi astfel fiind diminuata cantitatea de daunatori care ierneaza in jurul acestora. Si frunzele din jurul pomilor trebuie curatate, ca sa nu atraga daunatori.
Dupa inlaturarea ramurilor bolnave si uscate, se taie ramurile care se intercaleaza si cele care se indreapta spre interiorul coroanei, pentru a preveni indesirea excesiva si consecintele ei negative.
Toate taieturile trebuie netezite bine cu un cosor ascutit iar ranile rezultate in urma taierilor se ung cu mastic sau cu vopsea pe baza de ulei vegetal.
Taierile de toamna in livada sunt completate de lucrari pentru protejarea tulpinilor pomilor. Iarna, iepurii si soarecii de camp rod coaja pomilor, in special a celor tineri, care astfel se usuca. Pentru a preveni acest lucru, tulpinile pot fi invelite cu trestie sau carton bituminos, pana la o inaltime de 1 metru de la sol. O alta metoda este vopsirea tulpinii cu un amestec de balegar de porc si lapte de var.
Toamna se poate face si fertilizarea solului, cu ingrasamant chimic greu solubil sau organic semidescompus. El se inglobeaza in sol prin aratura, intre randurile de pomi, sau prin sapat direct in jurul fiecarei tulpini, acolo unde numarul de pomi este mic.
Surse: agrointel.ro, gradinamea.ro, recolta.eu, agromania.manager.eu
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: