Un frigider este o achizitie pe care, mai devreme sau mai tarziu, trebuie sa o faci. Evolutia tehnologica ne pune acum in fata unor modele eficiente energetic si cu design modern, astfel trasat incat sa corespunda unor nevoi si gusturi cat mai variate. Daca va este greu sa luati o decizie, data fiind anvergura investitei, va iesim in cale cu 10 sfaturi pentru alegerea unui frigider.
1.Pentru ca am vorbit de design, sa incepem cu criteriile legate de acest aspect, de altfel, foarte important, fiind primul contact cu aparatul. Un frigider cu un design modern aduce un aer nou, un plus de estetica in bucataria voastra. O prima optiune este modelul clasic de frigider cu congelatorul in partea superioara sau inferioara a aparatului, frigiderul in 2 usi. Spatiul de congelare este unul limitat, dar suficient pentru nevoile unei familii clasice. Aici intervine, desigur, discutia despre preferintele si nevoile fiecaruia si, in functie de ele, va puteti alege un aparat pe masura, cu spatii de congelare mai mari sau mai mic. Volumul net al unui astfel de model variaza intre 250 si 400 litri.
2. Frigiderele side by side, cu 2 usi, sunt acum in mare voga, gratie designului modern, practic si usor accesibil. Sunt optiuni ideale pentru spatii mici, inclusiv pentru holuri inguste pentru ca usile au o deschidere mai mica decat cele ale frigiderelor clasice, desi pe latime sunt mai mari. Pentru ca am vorbit de dimensiuni, inaltimea frigiderelor variaza de la 160 cm, 180cm și până la 210 cm. Cand vorbim de latimea lor aceasta poate fi de 55 cm, 60 cm sau 70 cm.
3. Bineinteles, dimensiunea si capacitatea frigiderului sunt alte aspecte demne de luat in seama. Aici intervin iar particularitatile locuintei, dimensiunile pe care aparatul trebuie sa se plieze si de care trebuie sa tineti cont. Capacitatea frigiderelor este mentionata pe numeroasele etichete lipite pe ele, dar specialistii spun ca, de regula, cifra cu adevarat disponibila pentru depozitare este cu aproape un sfert mai mica decat cea mentionata.
4. In acest context, uitati-va si la modul in care este compartimentat interiorul astfel incat spatiile de depozitare sa fie variate, rafturi sau compartimente specializate pentru diferitele alimente: astfel unul pentru oua, branza, unt, legume, fructe si sticle. Rafturile sa fie din sticla pentru a se evita pericolul scurgerii de lichide pe rafturile de jos.Totodata sa fie reglabile, pentru a putea introduce inauntru si vase mai inalte.
5. Tehnologia de congelare este la fel de importanta. Frigiderele clasice sunt un pic mai spatioase decat cele care functioneaza cu tehnologia no frost, consuma mai putina energie, dar implica decongelarea manuala frecventa, o activitate care nu este pe placul individului modern care pretuieste acum fiecare moment liber. Cele no frost sunt modele continuu optimizate, sunt acum mai eficiente din toate punctele de vedere, chiar daca, spre deosebire de frigiderele clasice, consumul ramane superior. Nu mai treceti insa prin corvoada dezghetarii frecvente.
6. Ca veni vorba de consumul energiei, si acest criteriu este important, desi majoritatea companiilor pun acum accent pe tehnologii eficiente din acest punct de vedere. Astazi se intalnesc doar produse din clasa A, A+, A++, A+++, B sau C. Cu cat clasa de consum este mai indepartata, cu atat frigiderul consuma mai mult curent. De exemplu, clasa A+ consuma cu 25% mai putina energie decat un frigider A si cu 40% mai putin fata de un model de tipul B.
Mai concret, la acelasi volum (intre 267 si 280 l), frigiderul cu decongelare automata clasa A consuma 299 kWh/an (0,82 kWh/zi), unul clasa B, cu acelasi sistem, consuma 402 kWh/an (1,10 kWh/zi), iar un frigider clasa C, dar de tip No-Frost are un consum de 558 kWh/an (1,53 kWh/zi).
7. In fine, pentru ca tot am vorbit de omul adaptat vremurilor moderne care isi pune increderea in progres pentru a putea economisi cat mai mult timp pentru sine, frigiderele vin acum cu diferite tehnologii incorporate care se pot plia pe gustul vostru: sisteme separate de circulare a aerului pentru frigider si congelator, dozator pentru apa, programe de economisire a energie atunci cand plecati de acasa pentru mult timp, control tactil si posibilitatea reglarii temperaturii in functie de nevoile specifice etc. Frigiderul trebuie musai sa aiba functia antibacterie care mizeaza pe ioni de argint pentru a impedica dezvoltarea bacteriilor de dau un miros neplacut in interior.
8. Clasa de climatizare indica limitele de temperatura ale mediului ambiant in care aparatul poate functiona la parametri optimi. Clasele sunt: SN (de la 10 pana la 32 grade Celsius), N (de la 16 pana la 32 grade Celsius), ST (de la 18 pana la 38 grade Celsius) si T (de la 18 pana la 43 grade Celsius).
9. Nu in ultimul rand, bugetul este un criteriu primordial de departajare. Preturile incep in jurul sumei de 1000 de lei si pot ajunge si pana la de 5-6 ori mai mari pentru combinele frigorifice de lux, incastrate in perete sau cu dotari suplimentare.
10. Pentru ca vorbim de un frigider si nu de un alt dispozitiv portabil, asigurati-va ca aveti transportul inclus pana la domiciliu. O informatie utila, mai ales pentru cei care locuiesc la etaja superioare. O firma de transport v-ar scoate bani frumosi din buzunar in cazul in care magazinul de unde il cumparati nu ofera si serviciul mentionat mai sus. Cealalta varianta este sa il carati voi, prin mijloace proprii, pana sus.
Dacă vrei să afli mai multe despre frigidere şi alte electrocasnice, accesează acest link.
Surse: Lowes.com, Wikihow.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: