Aceste sfaturi te vor ajuta sa gasesti spatiu chiar si acolo unde nu credeai ca vei avea vreodată suficient loc. Camerele mici si ingramadite pot deveni deodata spatioase si relaxante.
In primul rand, trebuie sa ”deschizi” cromatic camera. Cea mai la indemana metoda este sa vopsesti peretii si tavanul camerei intr-un alb pur. Pentru o lucrare reusita, iti recomandam Spor Formula Noua alb generos, recent lansata de producatorul roman Policolor. Se ofera o garantie de cinci ani a albului de pe pereti. Rezistenta a fost probata in urma testelor de imbatranite accelerata realizate in laborator. Pentru o puternica senzatie de spatiu, vopseste totul in alb si aplica acele profile decorative din polistiren la imbinarile dintre pereti si tavan. Acestea din urma vor contribui la o senzatie de inaltime suplimentara.
Daca dormitorul este prea mic, va puteti gandi la un pat special, cu sertare incapatoare de depozitare sub el. Puteti depozita sub pat pilote, paturi, cearsafuri si chiar cutii cu incaltaminte si haine pe care nu le folositi intr-o anumita perioada din an.
Pentru a nu ocupa spatiu la nivelul podelei, poti opta pentru raftulete de forma dreptunghiulara sau patrata, montate direct pe perete, la inaltime. Poti aseza in ele atat elemente de decor, cat si carti sau flori de interior in ghivece mici.
Scaunele pot fi si ele spatii de depozitare, daca alegi piese cum sunt aceste scaune otoman. Pe langa ca sunt foarte moi, ele se deschid si permit asezarea in interior a unor obiecte de marime mica sau medie. Le puteti folosi pentru a pastra esarfele, cosmeticele, jocurile de societate etc.
Uneori nevoia ne impinge sa recurgem la spatii multifunctionale si sa transformam o incapere si in living si in birou de lucru, ca in cazul de fata. Folositi-va de pereti pentru a crea spatii de depozitare, atat in scop profesional, cat si personal.
Intr-un dormitor mic si ingust, introducerea unui baldachin creeaza impresia de spatiu extins in plan vertical si extinde astfel proportiile camerei. Din nou, culori deschise care estompeaza limitele incaperii.
Atunci cand baia este mica, puteti alege o paleta monocromatica, de preferat nuante deschise care sa sporeasca vizual spatiul, si apoi adaugati un tapet in partea superioara pentru a sparge monotonia. Iata un exemplu, mai jos.
Printre alte idei de amenajare a unui living mic se numara si folosirea unor canapele cu brate inguste sau scaune fara brate. De asemenea, tot la capitolul canapele, amplasarea unor fotolii-pat in living are un rol dublu: poti folosi camera pentru gazduirea unor oaspeti si poti folosi fotoliile pentru activitatile de socializare specifice unui living. Raftul din a doua imagine, amplasat sus, creeaza si el senzatia de spatiu.
Pentru un spatiu mai larg, poti sa amagesti ochiul, cum au reusit designerii in incaperea de mai jos. Agata draperiile direct de tavan pentru impresia de inaltime si foloseste masute din sticla pentru iluzia optica a unei incaperi largi. Bineinteles, si biblioteca incastrata in perete este de mare efect.
Opteaza si pentru piese de mobilier cu utilizare multipla, ca in imaginea de mai jos, unde si veioza, si cartile, dar si sticlele si paharele de bautura coexista armonios.