Cristina Florea este arhitect si managing partener la Equilibrium Design, studio specializat in arhitectura de interior pentru spatii rezidentiale, spatii publice si birouri, cu o experienta de 14 ani in domeniu. Intr-un interviu acordat site-ului Casepractice.ro ea vorbeste despre importanta angajarii unui profesionist intr-un proiect de amenajare a unei locuinte, provocarile profesionale, greselile pe care le facem cand ne redecoram casa si trendurile din domeniu pentru anul in curs.
Sunt romanii preocupati de aranjamentele interioare realizate profesionist sau raman la aceleasi solutii proprii cu care sunt obisnuiti?
Cristina Florea: Totul depinde de deschiderea beneficiarului, mai ales daca vorbim despre proiectele de amenajare rezidentiale si, evident, de marimea si bugetul proiectului. Posesorul unui apartament de mici dimensiuni isi va pune rareori problema de a apela la un designer deoarece si resursele financiare sunt limitate, insa am avut si proiecte de mici dimensiuni ai caror beneficiari au inteles de ce trebuie sa apeleze la un specialist. De asemenea, cu cat proiectul este mai vast, iar cerintele de design mai elaborate, devine evident ca este necesara implicarea unui specialist pentru a ajunge la rezultatul dorit. Arhitectura de interior nu este simpla, nivelul de detalii la care se ajunge facand diferenta la centimetru, iar ceea ce un potential beneficiar trebuie sa inteleaga este ca implicarea unui specialist il va ajuta intr-un final sa economiseasca sume importante de bani si timp.
Care sunt provocarile unui designer de interior pe o piata inca slab dezvoltata, marcata inca de reticenta fata de idei noi?
Cristina Florea: In cazul proiectelor rezidentiale totul se reduce la situatii particulare. In unele cazuri, fiind vorba de un proiect personal, este mai dificil ca beneficiarul sa inteleaga de ce trebuie sa vina cineva ‘din afara’ care sa ii amenajeze spatiul locuintei. Ei bine, va pot enumera urmatoarele motive: pentru ca trebuie ca un apartament/ casa sa aiba o imagine unitara, in cazul unor spatii mici este necesara valorificarea fiecarui spatiu, in cazul in care se doreste un proiect deosebit, nu este indicat ca fiecare piesa din casa sa fie o piesa ‘statement’ pentru ca riscam sa aducem casa la nivel de showroom de mobilier si nu va avea niciodata aerul unui spatiu confortabil si placut. Un alt punct important este intelegerea de catre beneficiar a faptului ca este indicata alegerea unor materiale si finisaje de calitate, lucru care se va reflecta prin durabilitate, economie financiara in timp si nu in ultimul rand duce la respectarea unor standarde de design care sa implineasca imaginea dorita. O mare provocare este elaborarea si implementarea unor proiecte cu bugete reduse si atingerea unui compromis de comun acord cu clientul in ceea ce priveste piesele selectate: achizitionam niste scaune mai ieftine, dar folosim un corp de iluminat mai scump, spre exemplu…
Care sunt proiectele care v-au adus cele mai mari satisfactii la nivel profesional?
Cristina Florea: Am avut multe proiecte de-a lungul timpului care ne-au adus satisfactii. As putea face referire aici la un proiect rezidential drag nostru pe care l-am finalizat anul trecut. Este vorba despre reamenajarea unui spatiu rezidential in Baneasa: colaborarea cu clientul a fost excelenta, iar rezultatul a fost exact cel dorit de la inceput. Un alt proiect cu mari satisfactii este amenajarea clinicii de chirurgie estetica S Clinic a domnului Dr. Constantin Stan. Tot la finalul anului trecut am finalizat proiectul noului studio de remodelare corporala Revvolution – powered by Valentin Vasile. Pe lista se afla si un mic apartament situat in Soseaua Nordului.
Care sunt elementele de baza in designul interior dupa care fiecare dintre noi ar trebui sa ne ghidam pentru un aranjament cu gust?
Cristina Florea: Cum spuneam mai devreme spatiul trebuie sa aiba o imagine unitara si sa fie in acelasi timp functional. Gama cromatica este de asemenea foarte importanta, sunt asa-zise trucuri prin care folosind culori deschise si oglinzi sa putem da senzatia de marire a spatiului.
O alta idee de baza ar fi ca spatiile trebuie sa respire: o amenajare simpla si curata da o nota de eleganta, nu este banala. Aglomerarile de obiecte decorative si mobilier nu sunt indicate. Este necesara urmarirea unei directii stilistice generale: daca suntem inclinati catre un anumit stil de amenajare interioara (mid-century, art deco, rustic, etc) trebuiesc urmate directiile generale care definesc stilul respectiv.
Care sunt greselile frecvente pe care le facem cand incercam sa amenajam interioare fara sa apelam la un specialist?
Cristina Florea: In primul rand as dori sa fac referire la greselile de ordin tehnic: se apeleaza la echipe independente de electricieni, instalatori, zugravi, etc fara ca cineva sa aiba o viziune de ansamblu asupra intregului proiect si fara coordonarea acestora si se descopera prea tarziu ca apar elemente nedorite in spatii vizibile sau instalatii lipsa acolo unde este nevoie de ele. Coordonarea este esentiala intr-un proiect de amenajare interioara.
Arhitectul elaboreaza mai intai un concept de design (cu imagini 3D care sa reflecte exact cum va arata spatiul la final), iar mai apoi proiectul tehnic compus dintr-un set de planuri pe baza carora pregateste listele de cantitati pentru amenajare. Aceste liste de cantitati sunt baza pe care orice constructor si instalator poate pregati o oferta de pret. Listele de cantitati sunt un foarte bun instrument de control cu privire la costurile platite pentru amenajare.
Care sunt trendurile anului 2016 in designul interior?
Cristina Florea: Raman in continuare de actualitate stilurile mid-century, asa-numitul modern art deco, precum si stilul scandinav usor reinterpretat. Lemnul si furnirul de nuc in combinatie cu accente si structuri din bronz, blaturile de marmura atat pentru bucatarii cat si pentru mesele de dining (in special marmura calacatta), canapelele cu bazele retrase care dau senzatia ca plutesc, tesaturi din materiale naturale, tapiterii din catifea uni si perne de accent.
Acest articol face parte din categoria „Piatra de Temelie”, un demers casepractice.ro realizat în colaborare cu furnizorul de piatra naturala piatraonline.ro prin care ne propunem sa va prezentam pasii pentru constructia unei case, dar si case si amenajari cu gust.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: