Ah, baia. Fie că este o oază sau o încăpere intens circulată datorită copiilor, un lucru este constant: aveți nevoie de o iluminare bună.
Acestea fiind spuse, iluminarea eficientă a unei băi poate fi dificilă. Camerele mici și spațiile înguste pot reprezenta o provocare atunci când vine vorba de amplasarea de aplice, plafoniere și chiar întrerupătoare de lumină. Ca să nu mai vorbim de faptul că baia trebuie să găzduiască o varietate de sarcini care necesită diferite tipuri de iluminat.
Vă simțiți copleșit? Nu vă faceți griji, vă putem ajuta! Iată două greșeli de iluminat pentru baie pe care trebuie să le evitați.
Nu includeți suficientă lumină
Este ușor să credeții că o singură aplică de baie, lumină de deasupra capului sau un singur aplicator deasupra oglinzii va fi suficient pentru a lumina o baie mică. Cu toate acestea, chiar dacă încăperea este mică, un singur corp de iluminat este adesea insuficient.
De exemplu, o aplică de baie în centrul camerei nu este într-o locație bună pentru a asigura o iluminare fără umbre la oglindă, ceea ce face ca anumite sarcini să fie dificile (cum ar fi bărbieritul și aplicarea machiajului). Pe de altă parte, un aplicator deasupra oglinzii poate oferi un iluminat excelent pentru sarcini, dar s-ar putea să nu ofere suficientă lumină ambientală în duș, odată ce aceasta se filtrează prin perdeaua de duș.
Cum să evitați această greșeală: Stratificați-vă iluminatul. Pur și simplu, iluminatul stratificat implică utilizarea mai multor tipuri de iluminat pentru a crea un spațiu bine luminat și echilibrat. Gândiți-vă la iluminatul ambiental pentru iluminarea generală; la iluminatul de lucru pentru zone specifice (de exemplu câte o aplică de baie montată de o parte și de alta a oglinzii de deasupra chiuvetei); și la iluminatul de accent pentru zonele de interes (cum ar fi faianța rece din mozaic din baia principală).
sigurați-vă că orice corp de iluminat din duș este listat pentru locuri umede. Rețineți, totuși, că este posibil ca acest corp de iluminat să nu fie clasificat pentru un duș cu aburi. Dacă aveți un duș cu aburi, asigurați-vă că căutați corpuri de iluminat recomandate special pentru această aplicație.
Ignorarea temperaturii de culoare și a CRI
Pe lângă informațiile despre luminozitate și putere, producătorii de becuri sau corpuri de iluminat cu LED vor nota și temperatura de culoare și CRI (indicele de redare a culorilor).
Temperatura de culoare se măsoară în Kelvin (K) și este folosită pentru a descrie culoarea luminii albe pe care o oferă un bec sau un corp de iluminat. Cu cât temperatura de culoare a unei surse de lumină este mai scăzută, cu atât culoarea luminii pare mai caldă (mai roșie). Cu cât temperatura de culoare a unei surse de lumină este mai ridicată, cu atât lumina apare mai rece (mai albastră).
De exemplu, lumina lumânărilor, cu o lumină caldă, de culoare roșiatică, are o temperatură de culoare de aproximativ 1800K. Lumina zilei la amiază într-o zi de iarnă cu zăpadă se încadrează la celălalt capăt al spectrului. Este mult mai albă și mai albastră și are o temperatură de culoare de aproximativ 6500K. O aplică de baie cu becuri cu incandescență se încadrează între aceste două exemple. Temperatura de culoare a unui bec cu incandescență convențional este de aproximativ 2700K, iar un bec cu halogen are o temperatură de culoare de aproximativ 3000K.
CRI, pe de altă parte, este o măsură a gradului de fidelitate a culorii redate de o sursă de lumină în comparație cu o sursă cu spectru complet de aceeași temperatură de culoare. Ați fost vreodată într-o încăpere cu un iluminat fluorescent mai vechi și ați simțit că totul arată bolnăvicios sau că nu este chiar în regulă? O sursă de lumină cu un CRI scăzut (cum ar fi cele fluorescente vechi) nu va reda culorile cu acuratețe, estompând culorile din cameră sau colorându-le în mod ciudat.
Într-o baie, alegerea unui corp de iluminat cu IRC scăzut poate face ca culorile să pară nefirești, ceea ce, la rândul său, poate îngreuna unele sarcini din baie, cum ar fi aplicarea machiajului. Alegerea unui corp de iluminat cu o temperatură de culoare foarte ridicată sau foarte scăzută poate, de asemenea, să dea obiectelor o turnură albastră sau chihlimbarie, ceea ce face dificilă vizualizarea exactă a culorilor și are un efect neintenționat asupra aspectului și senzației generale a camerei.
Cum să evitați această greșeală: Familiarizați-vă cu modul în care arată lumina la diferite temperaturi de culoare. Deși preferințele de culoare sunt foarte personale, majoritatea oamenilor preferă lumina în intervalul 2700K-3000K pentru casele lor, deoarece culoarea luminii este confortabilă și familiară.
Lumina în jurul valorii de 2700K tinde să aibă o senzație mai caldă, mai confortabilă și este mai măgulitoare pentru tonurile de piele și paletele de culori mai calde. Lumina în jurul valorii de 3000K are o senzație mai strălucitoare, mai clară și tinde să fie mai favorabilă paletelor de culori mai reci, fiind mai degrabă o lumină albă neutră. Vedeți aceste temperaturi de culoare diferite în persoană și aflați ce vă place cel mai mult.
Odată ce v-ați familiarizat cu temperatura de culoare, luați în considerare modul în care dumneavoastră (și alții) veți folosi această baie specială. Cea mai importantă funcție a unei camere de toaletă ar putea fi aceea de a avea o atmosferă primitoare pentru oaspeți în timp ce se spală pe mâini sau își verifică machiajul și, prin urmare, 2700K ar putea fi potrivită. Pe de altă parte, 3000K ar putea funcționa bine în baia principală pentru a permite o bună reproducere a culorilor atunci când se aplică machiajul.