La o casa nordica, arhitectii si designerii pun in centrul atentiei functionalitatea fiecarui locsor din locuinta. Aspectul e important, dar nu cel mai important. Dar, iata ca simplitatea stilului poate duce la realizari moderne si pline de farmec, dupa cum ne vom da seama in exemplele de mai jos.
Culoarea predominanta a caselor nordice este albul, pe care o regasim nu numai pe peretii exteriori sau interiori, ci si podele, in mobila si accesorii. Explicatia este una usor de inteles: albul da senzatia de spatiu si luminozitate intr-o parte a lumii cu un climat aspru si unde iarna noptile par sa nu se mai sfarseasca. Astfel se explica si ferestrele largi care caracterizeaza locuintele din stil scandinav si care functioneaza precum magneti uriasi care atrag lumina naturala in interior in zilele mohorate.
Daca doriti sa imprumutati ceva din acest minunat alb ”nordic”, va sfatuim sa incercati Spor Formula Noua alb generos, de la producatorul roman Policolor. Se ofera o garantie de cinci ani a albului de pe pereti. Rezistenta culorii a fost probata in urma testelor de imbatranite accelerata realizate in laborator.
Prima locuinta in care ”intram” propune o superba asociere intre alb, negru si gri. Corpurile de iluminat telescopice sunt oarecum specifice designului nordic (vezi obiectul de iluminat din coltul incaperii), iar comoda lunga si neagra suspendata la mica inaltime este de-a dreptul minunata. Masa cu roti negre si mari si blat alb este una extrem de practica, pe langa evidentul ei rol estetic.
Livingul si bucataria formeaza un interesant open space, iar separatorul vizual este o biblioteca incastrata. In spatiul de zi, designerii au facut loc si unei masute de mici dimensiuni, numai buna pentru cei mici. Dormitorul este unul simplu, noptierele fiind inlocuite de scaune decorative, iar sifonierul de un suport independent de umerase. S-a economisit astfel foarte mult spatiu.
A doua casa pe care vi-o prezentam respecta din plin ”regula” ferestrelor inalte, iar tamplaria cu despartitoare da o eleganta aparte. Pentru senzatie de spatiu sporita, a doua canapea, cea dinspre peretele din stanga imaginii, are picioarele la vedere, iar spatiul de sub ea este lasat gol. Petele de culoare sunt aduse de obiecte de mici dimensiuni, cum sunt pernele sau veiozele.
La mansarda, s-a mizat pe contraste. Stilul scandinav este usor de observat, insa aici designerul a ales – extrem de inspirat, spunem noi – sa aduca in incapere si un aer oriental. Pernele si unele decoratiuni amintesc de stilul otoman, in timp ce corpurile de iluminat si mobilierul (masa este chiar uimitoare) sunt specifice interioarelor nordice.
Intr-un dormitor de dimensiuni medii, designerul a reusit sa introduca, la cererea clientului, si un birou mic, dar extrem de util. Alaturi, sunt si cateva spatii de depozitare numai bune pentru a nu avea tot timpul lucruri insirate pe spatiul de lucru.
Intr-o alta locuinta, designerii au mizat pe interesanta asociere a podelei din lemn lacuit cu o canapea neagra si pereti de un alb imaculat. Masuta de cafea are picioare de culoarea pardoselei si blat de culoarea peretilor și este asezata pe un covoras in culori calme.
Zona de servit masa propune o masa simpla, deasupra careia atarna corpuri de iluminat. Fereastra larga lasa lumina naturala sa patrunda din belsug in casa, iar pervazul permite asezarea unor ghivece. Puteti merge pe varianta unui lamai, planta care se remarca atat prin frumusetea fructelor, cat si prin frunzele sale superbe.
Foto: decordots.com