Ce se întâmplă cu obiectele de mobilier pe care nu le mai folosești? Le donezi? Le demontezi în bucățele și le arunci? Sau le lași acolo unde sunt pentru că nu ai nici timpul și nici energia să te ocupi de ele?
În ultima perioadă a început, mai ales în afara României, un trend prin care din ce în ce mai mulți oameni simpli se bucură de ceea ce înseamnă restaurarea mobilei și schimbarea acesteia, de la vopsirea sau ajustarea ei, chiar cu mâinile lor.
Poate fi vorba despre nevoia de a face ceva fizic, cu mâinile, după o zi întreagă petrecută la birou sau în fața ecranului. Sau poate fi vorba și despre mândria pe care o ai când duci un astfel de proiect la capăt.
Iată, așadar, 3 lucruri pe care poți să le faci cu un dulap pe care nu-l mai folosești:
- Îl reîmprospătezi.
Uneori, obiectele de mobilier sunt ca oamenii. Ce înseamnă asta? Că au nevoie nu doar de îngrijire, dar și de puțină atenție în plus și poate chiar și de haine noi.
Cel mai probabil, atunci când un obiect de mobilier din casă nu îți mai place, fie că nu se mai aliniază nevoilor tale, fie că nu mai corespunde cromaticii camerei, sau pur și simplu pentru că trecerea timpului este impregnată în el, decizi să îl schimbi.
Cu toate acestea, soluția imediată ar putea fi transformarea obiectului într-unul care să corespundă realmente nevoilor și preferințelor tale. Tocmai de aceea, poți apela cu încredere la vopsirea suprafeței într-o culoare care să schimbe în întregime modul în care camera în care se află arată. Sau poți modifica modul în care acest element de mobilier este compartimentat.
Tot acest efort pe care îl depui te va costa, probabil, mai puțin decât ar face-o achiziția unui nou element de mobilier.
- Îl transformi într-o măsuță.
Ți-ai cumpărat deja un dulap nou și ai înlocuit obiectul vechi pe care îl foloseai până acum, dar n-ai reușit să scapi încă de el? Ce-ar fi să-ți schimbi și măsuța de cafea, dar, de data aceasta, fără să fie nevoie să o cumperi?
Dacă dulapul tău se află într-o stare bună, adică lemnul din care este realizat nu a fost afectat în niciun fel, poți cheltui o sumă modică pentru puțină vopsea, câteva șuruburi și o mașinărie care să te ajute să decupezi lemnul.
Poate că această acțiune sună complicat de realizat, în special dacă locuiești într-un spațiu mic, în care nu ai loc să te desfășori așa cum ți-ai dori. Și, dacă te întrebi de ce să nu dai câțiva bani în plus, în loc să-ți complici viața și să transformi totul într-un șantier, gândește-te doar la momentul în care îți poți etala noua creație, recondiționată și recreată, în fața musafirilor.
În plus, un astfel de proiect s-ar putea să te ajute să te deconectezi de problemele din viața de zi cu zi, fie că este vorba de viața personală sau de cea profesională. Pentru că într-un astfel de proiect trebuie să te implici cu toată ființa ta, ca să te asiguri că produsul final va fi unul de calitate, pe care să-l folosești așa cum îți dorești.
Ai suficiente obiecte de mobilier în casă și nu știi ce să faci cu dulapul pe care l-ai înlocuit deja? N-ai nevoie de masă, dar parcă ai meșteri puțin? Ce-ar fi să creezi câteva polițe? Știi bine că, indiferent unde le așezi, aceste obiecte de mobilier nu sunt niciodată suficiente. Pentru că mereu se găsește ceva de pus pe ele.
Ai nevoie să schimbi polițele din cămară? Ce-ar fi să le înlocuiești cu unele pe care le-ai făcut chiar tu? În ritmul acesta scapi și de costul unor polițe noi și te asiguri că produsele vor avea dimensiunile de care ai nevoie. Unde mai pui că reprezintă, din nou, un proiect personal pe care îl poți duce la capăt de unul singur și care te poate scoate din ritmul haotic, pe care îl trăiești zi de zi?