Să te organizezi eficient din punct de vedere al bugetului nu este niciodată o idee rea. Nu ar trebui să confunzi zgârcenia sau restricţiile excesive cu metodele eficiente de a face economie, de a avea un buget bine pus la punct şi de a nu risipi resurse. Nu numai banii sunt o resursă preţioasă pe care o poţi risipi, ci şi timpul sau energia.
Să economiseşti bani nu trebuie să devină o misiune imposibilă. Există o mulţime de moduri prin care poţi să îţi organizezi timpul şi activităţile astfel încât să nu risipeşti resurse. În acelaşi timp, nu trebuie să renunţi la confortul tău. Nu economiseşti corect atunci când apare zgârcenia sau când sacrifici nevoi de bază.
Dacă vrei să faci economie că la carte, fie pentru a te ajunge mai bine cu banii sau pentru orice tip de scop personal, iată câteva sfaturi utile:
Planifica un buget
Nu poţi să economiseşti fără să ştii foarte clar câţi bani câştigi, cât cheltui şi pe ce cheltui. Un buget bine pus la punct este cheia pentru a învăţa să economiseşti corect şi pentru a-ţi atinge scopurile financiare.
Pentru a-ţi planifica un buget începe prin a nota fie pe hârtie, fie pe o aplicaţie, câţi bani încasezi şi ce cheltuieli majore ai. Nu trebuie să notezi fiecare leu pe care îl cheltui, însă este o idee bună să împarţi fiecare cheltuială în categorii. Spre exemplu, nu este absolut necesar să scrii cât ai dat pe fiecare produs de la supermarket, dar poţi nota totalul bonului de la cumpărăturile de mâncare.
Atunci când ştii exact cum se împart veniturile tale, vei putea observa mai uşor dacă există cheltuieli inutile sau la care poţi renunţa cu uşurinţă.
Economia începe de acasă
Economia poate să înceapă de la facturile de acasă. Există metode prin care poţi să economiseşti bani la facturi, fără să renunţi la confortul pe care locuinţa ta ţi-l oferă. Un bun exemplu este instalarea unei pompe de recirculare. O pompa de recirculare te poate ajuta să economiseşti o cantitate semnificativă de apă, care de obicei rămâne blocată în ţevi. Preţul unei pompe de recirculare este unul accesibil, iar instalarea ei se face rapid.
Pe lângă pompa de recirculare pentru apă, poţi lua în considerare şi sursele alternative de energie. Dacă locuieşti la casă, atunci panourile solare sunt o idee pe care merită să o iei în calcul. Energia solară se numără printre cele mai populare tipuri de energie verde din lume, iar milioane de oameni o folosesc cu succes zilnic.
Nu uita de lista de cumpărături
Un loc unde poţi face uşor risipă de bani este supermarket-ul. Este o realitate faptul că zilnic milioane de oameni fac risipă de mâncare, aruncând cantităţi mari la gunoi. Adevărul este că risipa alimentară dăunează atât bugetului tău, cât şi planetei.
Vestea bună este că poţi face o schimbare în stilul tău de viaţă, astfel încât să arunci mai puţină mâncare şi să economiseşti bani la cumpărături. Primul pas şi cel mai important este lista de cumpărături.
O listă de cumpărături bine organizată include toate alimentele de care ai nevoie pentru o perioadă de timp anume, de la gustări şi până la băuturi sau condimente. Înainte de a pune pe hârtie alimentele, nu te gândi doar la ce îţi face poftă, ci şi la ce preparate ţi-ar plăcea cu adevărat să mănânci. Este vorba nu numai despre ce ai vrea să mănânci în ziua respectivă, ci și despre ce ti-ar plăcea a doua zi sau a treia zi.
Include în lista de cumpărături şi produsele casnice, dar şi produsele cosmetice. Astfel, îţi va fi mai uşor să gestionezi o mai mare parte a lucrurilor de care ai nevoie şi banii pe care îi cheltui.
Să economiseşti bani implică câteva sacrificii, însă acestea nu trebuie să fie radicale. Poţi economisi bani cu succes dacă îţi organizezi mai bine timpul şi activităţile. De asemenea, atunci când ai un buget bine conturat, îţi va fi cu siguranţă mai uşor să pui bani de-o parte şi să reduci anumite cheltuieli.