A sosit momentul mult asteptat de toti cei indragostiti de gradinarit: plantarea legumelor preferate. Pentru ca ingrijirea gradinii personale este, intr-o oarecare masura, o arta, am pregatit in randurile de mai jos un mic ghid in care iti aratam in ce ordine plantezi legumele in gradina astfel incat sa eviti pierderile de recolta.
Iata sfaturile noastre care te vor ajuta sa ai o gradina practica, dar si aspectuoasa in acelasi timp:
In ce ordine plantezi legumele in gradina
Desi oamenii au in general tentinda sa isi pazeasca recoltele de insecte sau diverse animale de curte, este important sa stim ca legume trebuie plantate intr-o anumita ordine deoarece, desi pare greu de crezut, exista anumite antipatii intre ele. Intoleranta intre plante este un proces real, numit fitotoxicitate. De departe, cel mai cunoscut exemplu este cel al nucului, frunzele si radacinile acestuia continand o cantitate mare de iod, care otraveste circa 99% dintre plante. Insa fitotoxicitatea este foarte des intalntita, chiar si in cazul celor mai banale legume.
Pentru ca o asezare gresita a legumelor in gradina poate compromite intreaga productie, in randurile ce urmeaza am pregatit in scurt ghid pentru organizarea straturilor in gradina.
Rosii
Rosiile cresc cel mai bine pe langa sparanghel, busuioc, fasole, morcovi, salata verde, mazare, ridichi si, nu in ultimul rand, langa pepene si ceapa. In schimb, este de evitat sa plantati rosii langa castraveti, broccoli, conopida, varza sau porumb.
Castraveti
La randul lor, castravetii se inteleg de minune cu fasolea, varza, conopida, porumbul, salata verde, mazarea, ridhichile si floarea-soarelui. De cealalta parte, trebuie evitate zonele cu ierburi aromatice, pepeni si cartofi.
Varza
Varza creste foarte bine daca este plantata langa fasole, telina, castraveti, marar, salata, ceapa, cartofi, spanac, salvie sau cimbru, insa productia poate fi afectata semnificativ daca este plantata langa broccoli, conopida, capsuni sau rosii.
Fasole
Fasolea poate fi plantata langa sfecla, broccoli, varza, morcovi, telina, conopida, porumb, castraveti, dovlecei, vinete, rosii, cartofi, ridichi sau mazare. De cealalta parte, aceasta nu ar trebui plantata langa ceapa, usturoi, ardei sau floarea-soarelui.
Morcovi
Morcovii nu ar trebui sa fie niciodata pusi langa marar sau patrunjel deoarece aceste plante se polenizeaza reciproc si, astfel, veti avea morcov cu aroma de patrunjel si patrunjel ierbos si fad, de exemplu.
PONT: Daca puteti, plantati in gradina flori precum craite sau condurul doamnei deoarece acestea fac foarte bine gradinii de legume si atrag multe insecte polenizatoare.
In ce ordine plantezi legumele in gradina
MAI
1-20 mai
castraveti, fasole, porumb dulce, ardei, rosii, vinete;
20-30 mai
varza, gulii, castraveti, andive, marar, fasole verde.
IUNIE
1-10 iunie
varza, varza creata, gulii, castraveti, andive, porumb dulce, marar, fasole verde;
10-20 iunie
castraveti, porumb dulce, marar, fasole verde;
20-30 iunie
gulii, sfecla rosie, castraveti, cartofi de toamna, fasole verde, marar, varza pentru productia de toamna.
Foto: http://goodgrow.uk/
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: