Am crescut cu ideea ca ar trebui sa spalam orice aliment inainte sa il mancam, insa specialistii contrazic aceasta teorie si ne spun ca sunt anumite alimente pe care nu ar trebui sa le spalam niciodata inainte sa le preparam deoarece, de cele mai multe ori, in loc sa scapam de bacterii, le imprastiem. Tot pe aceasta tema, am discutat despre cum congelam corect legumele pentru ca si in acest caz, desi multe persoane cred ca acestea trebuie doar taiate si bagate la congelator, lucrurile nu sunt atat de simple. De asemenea, am vorbit despre alimentele care nu trebuie tinute niciodata in frigider.
Revenind la discutia de astazi, am pregatit mai jos o lista cu 5 alimente pe care nu ar trebui sa le speli niciodata:
Alimente pe care nu ar trebui sa le speli niciodata. Ouale
Daca obisnuiesti sa speli ouale inainte sa le pui in frigider, acest lucru nu numai ca nu este necesar, dar nu este nici indicat. De ce? Pentru ca pe coaja acestora se afla o substanta care are rolul de a tine bacteriile la distanta, iar in timpul spalarii, cu atat mai mult daca folosesti niste detergenti, stratul protector este indepartat si astfel te expui imbolnavirii.
Alimente pe care nu ar trebui sa le speli niciodata. Ciupercile
E oarecum un lucru natural sa spalam ciupercile inainte sa le gatim, insa nici acestea nu ar trebui spalate si cu atat mai mult nu ar trebui inmuiate niciodata intr-o cantitate mare de apa deoareceele absorb apa foarte repede. In plus, isi vor pierde elasticitatea si gustul. Ce trebuie sa faci in schimb este sa le treci repede pe sub un jet de apa si apoi sa le stergi cu un servetel absorbant, chiar inainte sa le gatesti.
Alimente pe care nu ar trebui sa le speli niciodata. Carnea de pui
Foarte multe persoane spala carnea de pui inainte sa o prepare, insa acest lucru nu este indicat deoarece atunci cand speli puiul, apa va imprastia bacteriile de pe carne. Printre cele mai cunoscute si frecvente bacterii care se regasesc pe carnea de pui se numara Salmonella, iar studiile arata ca 47% dintre persoanele care au obiceiul de a spala carnea de pui, se infecteaza cu Salmonella. Ce trebuie sa faci in schimb, inainte de a o gati, este sa dai carnea in doua clocote, schimband apa dupa primul clocot.
Alimente pe care nu ar trebui sa le speli niciodata. Pastele
Mai in gluma, mai in serios, marii bucatari sunt de parare ca ar trebui sa fie ilegal sa speli pastele inainte de a le prepara deoarece apa indeparteaza amidonul, substanta care ajuta sosul sa fie absorbit mai bine in textura lor. Daca vrei sa faci o salata, poti sa le clatesti cu apa, dar doar dupa ce au fost fierte.
Alimente pe care nu ar trebui sa le speli niciodata. Carnea rosie
In ceea ce priveste carnea rosie, la fel ca in cazul puiului, aceasta nu ar trebui spalata inainte de pregatire deoarece acest proces imprastie bacteriile in chiuveta si pe ustensilele de bucatarie. Asadar, nu spala niciodata carnea de porc, de vita sau de oaie, inainte sa o prepari. Foloseste in schimb servetele pentru a absorbi excesul de lichid de la suprafata carnii si da carnea intr-un clocot/doua inainte sa o gatesti.
Foto: telegraph.co.uk
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: