Dupa luni sau chiar ani de zile de cautari, decizii si cercetari, ai ajuns la concluzia ca cea mai buna optiune pentru tine e sa-ti construiesti propria casa. Vrei sa uiti de chirie, asa ca site-urile cu case aflate la vanzare in Domnesti, Bragadiru, sau Otopeni au stat deschise non-stop pe laptopul tau. Ei bine, nu e totul chiar atat de simplu. O casa noua implica mult mai multe costuri decat materialele si mana de lucru. In articolul de mai jos, iti vom prezenta cateva costuri ascunse pe care trebuie sa le cunosti atunci cand iti construiesti o casa.
Aprobari si certificate
Nu, nici aici nu scapi de hartii. Inainte sa demarezi lucrarile de constructie, va trebui sa faci cateva drumuri. Vei avea nevoie de un certificat de urbanism, un proiect tehnic al constructiei, avizul de amplasament si, in final, autorizatia de construire. Iti recomandam ca inainte de toate, sa te consulti cu un avocat si cu o firma profesionista care te va ghida spre pasii corecti si iti va oferi un bun pret pentru proiectarea unei case
Pregatirea terenului
Da, si pregatirea terenului pe care se va lucra costa. Ia in considerare excavarea, o eventuala demolare si curatare a acestei zone pentru ca, de obicei, aici apar cele mai multe neintelegeri si estimari gresite. Costurile de pregatire pot varia in functie de tipul proiectului, tipul de sol si inclinarea acestuia. Ai grija sa iei in considerare si facilitatile temporare oferite echipei, cum ar fi toalete portabile sau garduri.
Racordarea la retele
Din pacate, si acest pas vine cu portia sa de hartii. Vei avea nevoie de certificatul de urbanism si de avize de la furnizorii de servicii (gaze, canalizare, energie electrica, telefonie). Numai dupa ce ai obtinut toate aceste documente vei putea da unda verde companiei de racordare sa inceapa lucrarile. Daca vrei sa economisesti niste bani pe termen lung, iti recomandam sa investesti in bioactivatori pentru fose septice. Te vor ajuta sa eviti costurile suplimentare presupuse de golirea bazinului si vidanjarea de care vei avea inevitabil nevoie in viitor.
Costurile structurale
Costurile structurale depind foarte mult de complexitatea documentatiei. Cu cat documentatia este mai detaliata si mai minutioasa, cu atat costurile arhitecturale vor fi mai exacte. Planul arhitectural va include tipul de materiale folosite, dar si pozitionarea si structurarea acestora in fundatia casei tale.
Includeri si excluderi
Cea mai buna metoda de a afla ce s-a inclus sau exclus din estimarea de cost primita, este sa ii soliciti constructorului sa isi verifice lista de specificatii. Aceasta lista include toate detaliile legate de viitoarea ta casa, incluzand tipul de materiale folosite, cantitatile si, mai ales, pozitionarea acestora in fundatie si in constructia finala.