Aparatul de aer conditionat a devenit o necesitate deoarece acesta nu doar ca reprezinta cea mai buna solutie de a raci locuinta in zilele caniculare, dar este si o modalitate foarte buna de a filtra aerul din casa noastra, precum si de a incalzi locuinta, in sezonul rece. Astfel, in randurile de mai jos, trecem in revista 5 factori importanti de care trebuie sa tineti cont atunci cand achizitonati un aparat de aer conditionat.
5 factori de care trebuie sa tii cont atunci cand achizitionezi un aparat de aer conditionat
Puterea de racire – mai exact, capacitatea echipamentului, care este exprimata in BTU/h (abreviere de la British Thermal Unit). Concret, un metru patrat dintr-o incapere cu tavan la 2.5 metri are nevoie de aproximativ 450-500 de unitati BTU pentru a fi racit eficient, deci un aparat de 9.000 BTU ar putea raci eficient o incapere de pana la 20 metri patrati. Este important de retinut ca specialistii nu recomanda sa instalati aparate de aer conditionat subdimensionate, pentru ca veti forta unitatea sa raceasca incaperea, lucru care duce la un consum ridicat de curent si scurtarea duratei de viata a echipamentului. Este mai bine sa cumparati un aparat de aer conditionat mai mare decat unul prea mic.
Mai jos, vedem cum alegem corect aparatul de aer conditionat, in functie de incaperea in care intentionam sa il amplasam:
- pentru o incapere cu suprafata cuprinsa intre 10 si 25 mp se recomanda un aparat de 9.000 btu;
- pentru o suprafata cuprinsa intre 15 – 35 mp – un aparat cu capacitatea de 12.000 btu;
- pentru 30 – 50 mp, se recomanda un aparat de aer conditionat de 18.000 btu;
- pentru un spatiu intre 40 – 70 mp, unul de 24.000 btu.
Cu alte cuvinte, in cazul locuintelor obisnuite sunt recomandate aparatele de 9.000 btu pentru dormitoare (avand si cel mai mic nivel de zgomot), iar cele de 12.000 btu, pentru sufragerii. Aparatele de putere mare, si anume cele de 18.000 si 24.000 btu, datorita debitului de aer foarte puternic, se recomanda a se folosi in incaperi cu inaltimea peste 3 m.
Cu toate acestea, pentru estimarea necesarulul de racire pentru locuinta voastra este recomandat sa apelati la ajutorul specialistilor, care vor lua in calcul lucruri precum generatoarele de caldura din camera (cuptor, frigider, calculator, televizor) si numarul de persoane care vor sta in camera la un moment dat.
Clasa energetica – aparatele de aer conditionat consuma curent si acest lucru este un aspect foarte important din doua motive: pentru ca va creste cheltuiala cu curentul electric pe perioada verii si pentru ca poate necesita regandirea/modificarea circuitelor electrice din casa in cazul in care necesarul energetic este foarte mare pe o anumita priza. Orientati-va catre aparate din clasa energetica A si A+, in cel mai rau caz. Tineti cont ca exista si clase energetice mai bune – A++ si A+++), iar diferentele de consum pot fi foarte mari. De regula, aparatele de clasa energetica A sau A+ au un consum de electricitate mai mic cu pana la 40% fata de aparatele din clasa C sau D.
Filtrele – sunt foarte importante, dar putine persoane tin cont de ele. Exista aparate de aer conditionat ale caror filtre elimina praful, agentii contaminanti si alergenii periculosi din aer, precum si bacteriile si virusurile, inclusiv virusii gripali de tip A. Unele aparate ofera si posibilitatea parfumarii aerului din incapere prin intermediul unui difuzor de parfum, a carui aroma poate fi schimbata de cate ori doriti.Ca regula generala, filtrele trebuie schimbate sau curatate o data la 6 luni. Aparele de aer conditionat moderne folosesc filtre cu ioni negativi, tocmai pentru a preveni bolile respiratorii. Pentru persoanele cu alergii si in special pentru locuintele cu copii recomand aparate cu sisteme bune de filtrare sau o combinatie intre AC si purificator de aer;
Nivelul de zgomot – acest aspect este mai putin important in cazul unitatilor split, pentru ca unitatea externa este montata in afara cladirii, insa tineti cont ca si unitatea interna, de perete, produce zgomot in timpul functionarii. Modelele cu un nivel de zgomot de 50-60db sunt un bun compromis intre zgomot si pret, cele ultrasilentioase fiind semnificativ mai scumpe;
Functia de incalzire – specifica aparatelor AC cu inverter, functia de incalzire este mai eficienta energetic iarna decat o centrala termica pe gaz, deci luati in considerare acest lucru cand vreti sa incalziti locuinta in zilele racoroase si nu aveti inca posibilitatea sa instalati panouri solare termice. Limitarile tehnologice insa nu permit utilizarea aparatelor AC cu functie de incalzire la temperaturi exterioare sub valori de -5 sau chiar -10 grade Celsius. Consultati manualul modelului pentru a afla care este aceasta temperatura minima de functionare.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: