Daca iti place sa mesteresti si esti pasionat de bricolaj, cu siguranta ai adunat pana acum o multime de unelte si scule utile in orice gospodarie. Fie ca vorbim de simpla masina de tuns iarba sau de aparate de sudura si accesorii care vin la pachet cu acestea, garajul sau magazia ta trebuie sa aiba parte, macar periodic, de o curatenie generala. Astfel, poti evita dezordinea care se instaleaza cu usurinta intr-un loc nu intr-atat de spatios pe cat ti-ai dori sa fie. In functie de proiectele tale cu care iti umpli timpul liber sau de care te ocupi pentru a adauga o nota de confort gospodariei in care locuiesti, uneltele de lucru trebuie asezate pe dimensiuni, frecventa utilizarii si destinatie.
Am pregatit pentru tine un ghid practic de organizare si armonizare a locului in care obisnuiesti sa-ti depozitezi sculele, care iti va usura activitatile si iti va oferi o viziune mai buna asupra micului tau atelier. Iata cum ar trebui sa asezi uneltele!
Foloseste o trusa de scule
In afara de faptul ca vei reusi sa izolezi uneltele pe care le folosesti frecvent de umezeala, mucegai, praf sau chiar rugina, o organizare intr-o trusa de scule a echipamentelor de lucru care iti fac viata mai usoara te va ajuta sa ai o viziune mult mai clara asupra acestora si sa le gasesti mai usor, atunci cand ai nevoie de ele.
Utilizeaza rafturi
In functie de frecventa cu care le utilizezi, poti aseza trusele de scule sau uneltele de lucru pe rafturi. Nu are rost sa tii la vedere un aparat de sudura, pe care il folosesti mai rar, cand trusa cu surubelnite este cea de care ai mai des nevoie, nu-i asa? Nu uita nici de greutatea sculelor, atunci cand le organizezi pe rafturi, si asaza-le pe cele mai grele in partea de jos, pentru a evita ruperea placilor de panou sau o posibila accidentare.
Renunta la obiectele pe care nu le mai folosesti
Stim ca e greu sa te desparti de o unealta de lucru care ti-a fost precum a treia mana in toate proiectele tale trecute. Insa daca aceasta este deteriorata, rupta sau pur si simplu nu mai da randamentul dorit, arunc-o! Nu are rost sa iti incarci magazia sau beciul cu obiecte defecte. Astfel, eliberezi un spatiu de lucru generos.
Foloseste tot spatiul pe care il ai la dispozitie
Si aici nu e vorba de rafturi, care cel mai probabil sunt deja incarcate cu ustensile care iti folosesc. Poti atarna cateva carlige de tavan sau de pereti si le poti folosi pentru depozitarea cablurilor sau a sforilor pe care le pastrezi pentru proiecte viitoare. La fel de folositori se pot dovedi si magnetii, in cazul in care vrei sa ai la indemana cat mai multe din sculele micului tau atelier.
Sorteaza ustensilele dupa functii sau proiecte
O mai buna organizare a tuturor sculelor pe care le folosesti te va ajuta sa fii mai eficient. Poti grupa ustensilele in functie de destinatia acestora (pentru gradina, pentru casa) sau de proiectele pe care te pregatesti sa le derulezi.
Urmand aceste sfaturi si aplicandu-le, vei observa cum productivitatea ta va creste, iar timpul petrecut pentru reparatiile sau intretinerea gospodariei se va reduce semnificativ, pentru ca vei economisi o gramada de timp, care altadata il pierdeai cautand o surubelnita, o cheie sau o banda izoler.
Spor la treaba si nu uita ca ordinea te ajuta sa prelungesti viata uneltelor tale de lucru!
Sursa: pixabay.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: