Când ridici un gard, este recomandat să fii atent la o serie de lucruri. Iată X greșeli pe care trebuie să le eviți atunci când vrei să-ți împrejmuiești proprietatea.
1. Nu uita de autorizația de construcție
Multe persoane nu știu că legea prevede că orice gard ce delimitează o proprietate trebuie să aibă o autorizație de construcție (legea nr.50/1991). Asta înseamnă că vei avea nevoie de un proiect făcut de un arhitect. De cele mai multe ori, un gard necesită și o fundație, motiv pentru care este tratat ca o construcție de sine stătătoare, ce trebuie să se supună acelorași norme precum o clădire.
Responsabile de aceste reglementări sunt autoritățile locale, de la care poți afla ce ai voie și ce nu ai voie să faci. Detaliile care pot fi impuse în conformitate cu stilul de construire din zona respectivă și planul urbanistic general includ înălțimea maximă sau minimă a gardului, materialele folosite, dar și vizibilitatea din stradă a curții.
Gardurile din lemn ori sârmă (fără fundație) instalate cu scopul delimitărilor în propria curte (o împrejmuire pentru grădină, un țarc pentru animale) pot fi încadrate la amenajări și pot fi făcute fără respectarea reglementărilor respective.
2. Acordă suficientă atenție planificării
Gardul este o investiție pe termen lung, așa că nu grăbi procesul de planificare. Gândește-te unde vrei să instalezi gardul, stabilește-i înălțimea și lungimea, ia în calcul spațiul disponibil și alege materialele – găsești online plasă de gard împletită (produse aici). Hotărăște-te dacă vrei un gard similar cu cel al vecinilor, ori unul care să iasă în evidență.
3. Nu ignora poziția și dimensiunea porții
Alegerea poziției și dimensiunii porții trebuie făcută cu mare atenție, în special dacă nu ai experiență în construcția gardurilor. Dacă îți dai seama ulterior că poziția nu este cea pe care ți-o doreai, va fi destul de complicat și costisitor să o schimbi. Ține minte că poarta este partea cea mai utilizată a gardului, așa că materialele folosite trebuie să fie durabile și rezistente.
4. Sapă fundația suficient de adânc
O altă greșeală pe care trebuie s-o eviți este săparea fundației la o adâncime prea mică. O regulă care se aplică în multe cazuri este săparea fundației la aproximativ o treime din lungimea stâlpilor gardului. În acest fel, te asiguri că stâlpii rămân stabili chiar și pe durata sezoanelor cu furtuni și ninsori.
5. Nu ignora diferențele de nivel
Dacă gardul este construit pe o suprafață cu diferențe de nivel, trebuie să fii foarte atent pentru a menține un aspect uniform. Această greșeală este des întâlnită în rândul celor care instalează pentru prima dată un gard, însă poate fi făcută de oricine nu este suficient de atent. Folosește o nivela cu bulă sau un alt instrument asemănător pentru a te asigura că toți stâlpii sunt uniformi. De asemenea, verifică distanța dintre stâlpi, având grijă ca aceasta să fie conform planului.
6. Nu folosești suficient ciment pentru stâlpii gardului
Cimentul cu uscare rapidă turnat pentru a securiza stâlpii este un ingredient esențial pentru un gard durabil și rezistent. Vei avea nevoie, însă, de suficient material pentru ca stâlpii să se așeze și rămână în poziția corectă pe o perioada lungă de timp. Pentru împrejmuirea unei curți de mărime medie, vei avea nevoie de aproximativ 55-70 kg de ciment.