O fosta baza militara ridicata de armata sovietica pe teritoriul fostei Cehoslovacii in 1984 si ramasa in paragina dupa retragerea Armatei Rosii la inceputul anilor ’90 a atras atentia unei firme de arhitectura cehe care a vazut in structura masiva din beton un imens potential imobiliar. Pentru a oferi o mai buna expozitiune acestei povesti, trebuie sa mentionam ca fosta baza sovietica este de fapt un imens buncar cu doua nivele subterane.
Candva o batrana fantoma a Razboiului Rece care abia se mai observa printre copacii crescuti printre zidurile sale, vechea baza militara a devenit acum un adevarat refugiu pentru cei care vor un stil de viata diferit, o experienta cu adevarat autentica. Arhitecti spun astazi ca au fost inspirati ca au ales sa transforme o veche unitate militara intr-un complex rezidential modern pentru ca, spun ei, structura este atat de solida incat nicio constructie civila din zilele noastre de dimensiuni similare nu o poate egala.
La suprafata, complexul se intinde pe o suprafata de aproape 2800 de metri patrati si este conectat la cele doua nivele subterane care acopera si ele impreuna aproape 7.200 de metri patrati. La subsol, arhitectii au impartit spatiul intr-un apartament principal si alte sase mai mici cu camere inalte de pana la patru metri. Pentru a oferi clientilor cu dare de mana o experienta autentica in stil cazon, complexul are provizii alimentare suficiente pentru o perioada de 10 ani, fara a mai fi nevoie de aprovizionare suplimentara. Mai mult, complexul este dotat cu dispozitive de purificare a apei, provizii medicale si sisteme moderne de comunicatie cu lumea de deasupra.
Si, pentru ca este totusi un complex rezidential modern, arhitectii planuiesc extinderea acestuia prin integrarea unei gradini subterane cu lumina naturala simulata, un centru spa, o piscina, un cinematograf, o crama, o biblioteca si alte anexe dedicate relaxarii. De securitatea complexului se va ocupa un general ceh in rezerva, familiarizat cu vechea baza militara sovietica.
Presa ceha a scris despre acest proiect ca fiind „cel mai mare buncar al miliardarilor din lume”. Nu se cunosc deocamdata preturile la apartamentele subterane, iar pe site-ul sau, firma de arhitectura ofera informatii doar dupa o triere prealabila a potentialilor clienti.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: