Clădirile vechi din România sunt destul de vulnerabile în caz de cutremur, dar există soluții prin care te poți proteja, indiferent unde te-ai afla în momentul seismului. Aceste măsuri sunt foarte simplu de urmat și nu necesită cunoștințe deosebite sau o pregătire specială.
Îți prezentăm în acest articol care sunt cele mai importante 7 sfaturi de care să ții cont, ca să-ți protejezi viața în caz de cutremur și să ai grijă și de cei dragi.
1. Nu sta lângă o fereastră
Geamurile se sparg imediat în caz de cutremur, iar riscul să te rănească cioburile este foarte mare. Prin urmare, în timpul seismului trebuie să te îndepărtezi imediat de ferestre sau de oglinzi. Cel mai sigur este să stai sub o grindă rezistentă din beton.
2. Nu fugi afară
Dacă te afli într-o clădire în timpul cutremurului, nu trebuie sub nicio o formă să fugi afară, nici cu liftul și nici pe scări. Este mai sigur să aștepți oprirea cutremurului și apoi să ieși calm, în siguranță. Nu uita că îmbulzeala pe scări sau pe coridoare poate provoca mai multe victime decât seismul în sine.
3. Închide imediat sursele de foc
Imediat după oprirea cutremurului, trebuie să te asiguri că ai închis gazul și orice altă sursă care ar putea provoca un incendiu. Ideal este să oprești și instalația electrică, pentru că se poate produce oricând un scurt circuit.
4. Nu alerga pe stradă
Dacă te afli pe stradă în timpul cutremurului, nu este bine să alergi, ci să te îndepărtezi calm spre un spațiu cât mai deschis, departe de clădiri care se pot prăbuși.
5. Adăpostește-te sub o masă
O masă solidă sau un birou mai mare, sub care este suficient spațiu, este un loc sigur în care să te adăpostești în timpul cutremurului. Astfel, chiar dacă vor cădea bucăți din tavan, cioburi de la geamuri sau piese de mobilier, masa te poate proteja. Rămâi acolo până se oprește complet seismul.
6. Ancorează piesele grele de mobilier
O bună măsură de prevenție este fixarea în perete sau în podea a obiectelor grele de mobilier, cum sunt dulapurile. În acest fel, în timpul cutremurului ele nu se vor deplasa, nu te vor lovi și nu vor bloca ieșirea pe ușă. La fel este indicat să procedezi cu electrocasnicele mari, cum sunt aragazul și mașina de spălat.
7. Asigură-te că vei primi despăgubiri pentru daunele materiale
Orice cutremur de intensitate medie va provoca serioase daune materiale. Ca să te asiguri că vei primi o despăgubire, pentru a-ți repara locuința și pentru a înlocui obiectele care au fost distruse, ai nevoie de o asigurare de locuință. Pe piață există multe pachete de acest fel și poți încheia online o asigurare de locuință prin Otto Broker, ca să afli care este produsul cel mai potrivit pentru nevoile tale. Asigurarea poate acoperi atât valoarea estimată a locuinței, cât și valoarea bunurilor din casă.
Dacă vei ține cont de aceste recomandări simple, cu siguranță vei minimiza riscurile.