De-a lungul secolelor, mobilierul a fost un simbol al luxului si al bogatiei. Primele piese au fost identificate in palatele egiptenilor si erau somptuoase, supradimensionate si incrustate cu pietre pretioase. In timp, popoare intregi si-au pus amprenta pe curentul decorativ in functie de cunostintele lor, materialele si echipamentele utilizate, tehnica de prelucrare, influentele culturale si religioase sau preferintele conducatorilor. Trecutul a fost, si inca mai este, principala sursa de inspiratie in amenajarea interioara. Astazi, tot mai multi proprietari aleg pentru locuintele lor mobila care sa reinvie timpurile de odinioara. Prin urmare, este folositor sa poti identifica usor stilul unui anumit tip de mobilier, pentru a crea un decor armonios. Iti prezentam sapte dintre cele mai populare influente si particularitatile lor:
Modern
Stilul modern a aparut sub miscarea modernista, la inceputul anilor 1900. Este foarte ordonat, simplu si aerisit, permite un decor mai cald si relaxat. Mobilierul nu iese in evidenta prin imagine, iar adesea combina materiale precum piele, vinil, otel, pal sau plastic cu o schema de culori monocromatica pentru a crea interioare elegante. Reprezentative pentru stilul modern sunt nume mari de designeri precum Herman Miller sau Hans Knoll, replici ale mobilierului lor modern putand fi gasite si astazi pe piata. Emblema acestui stil este scaunul Barcelona – produs in 1929 si inca foarte popular, care reprezinta o sinteza a modernismului si bunului gust.
Contemporan
Confundat adesea cu stilul modern, cel contemporan se refera la piesele de mobilier care se gasesc in prezent pe piata. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, inspirati de dezvoltarea tehnologiei, producatorii americani de mobila au creat piese deosebite. Incep sa iasa in evidenta obiectele din metal, placaj curbat, plastic sau chiar fibra de sticla cu tapiterii din piele. Scaunul „Lalea”, alb si de forma unui pahar cu vin, sau cel „Lounge” pentru relaxare, fac parte din mobilierul contemporan. Mesele, indiferent de dimensiunea lor, au linii simple si fata din lemn sau marmura. “Live edge” este una dintre caracteristicile stilului contemporan, o parte din muchiile mobilei fiind lasate in forma naturala, dar finisajul realizat cu cea mai mare atentie pentru a contrasta cu forma bruta.
Vintage
Piese de epoca, detalii dintr-o anumita era, antichitati restaurate, obiecte uzate ce poarta un aer nostalgic al vremurilor trecute, nuante de auriu sau bronz, mobilier confortabil cu aspect autentic, toate acestea sunt trasaturi definitorii pentru stilul vintage. Acest tip de mobilier nu este doar vechi, ci este reprezentativ pentru un anumit stil sau o perioada din trecut. Se intalneste foarte mult lemnul masiv, asa ca sunt ideale ca mobilier vintage mesele, scaunele, noptierele, patul, biblioteca cu geamuri sau dulapurile confectionate din acest material. Canapelele si fotoliile sunt foarte mari, cu perne generoase si extrem de confortabile. De pe mobilierul vintage nu lipsesc ornamentele incastrate, insertiile pretioase, imaginile patinate, bronzul, cuprul sau picturile. Culorile variaza de la nuante pastelate si naturale precum menta, gri, piersica, alb si bej, la verde, portocaliu ori mov.
Retro
Mobilierul retro poate fi rapid confundat cu cel vintage sau art deco, nefiind foarte multe trasaturi distinctive. Acesta este definit mai degraba ca o reinviere a lucrurilor din trecut. Cand ne gandim la retro ne imaginam o canapea de vinil peste care au trecut anii. Practic, vorbim de modele vechi, dar oarecum moderne, si care pot fi reconditionate imitand tendintele de design din moda vremurilor anterioare. Principiile stilului retro vizeaza un amestec de culori si imprimeuri, mobilier cu forme rotunjite sau abstracte, fotolii circulare si mese, comode ori birouri finisate cu lac lucios.
Rustic
Decorul rustic este influentat de mai multe stiluri combinate, pentru a crea interioare calde si confortabile. Mobilierul este confectionat din lemn natur, sau include si piele, lana, in, bumbac, canepa si panza. Are un aspect uzat si familiar, caracteristic pieselor pe care le gasesti intr-o casa taraneasca, cabana de la munte, ori ferma. Mobila este masiva, inalta, din lemn sculptat cu diferite motive folclorice, iar ca paleta cromatica se pune accent pe nuante precum maro, alb, bej, brun roscat, verde, negru sau albastru.
Traditional
Confundat si el adesea cu cel rustic, mobilierul traditional este unul formal din perioada victoriana. Prin urmare, acesta combina caracteristici din perioada Queen Anne – decor gratios si elaborat, stilul Chippendale – decor artistic si linii drepte, stilul Sheraton – piese delicate cu picioare conice si ornamente contrastante. Se obtine asadar un mobilier confortabil si calduros, cu piese prelucrate manual din lemn inchis la culoare, ornamente gratioase, linii drepte, picioare inguste, canapele din plus si tesaturi elegante.
Shabby chic
Mobilierul Shabby Chic este casual si are adesea un aspect uzat. Pune accent pe elemente de epoca pentru a evidentia efectul antic. Piesele sunt de obicei albe, cu aspect feminin si romantic. Este caracterizat si de estetica invechita sau compozitia din lemn acoperita cu mai multe straturi de vopsea pentru a crea stilul din trecut sau semnele de uzura.
Piesele de mobilier din orice locuinta trebuie sa fie deopotriva utile si decorative. Este esential sa optezi pentru un stil care sa fie in ton cu personalitatea, preferintele si nevoile tale. Achizitioneaza mobila de calitate in orice stil dorit de pe Vivre pentru a-ti transforma casa intr-un loc de poveste!
Sursa: vivre
Daca va plac articolele noastre, va asteptam cu o multime de idei frumoase pentru casa si gradina pe contul nostru de Pinterest.