Chiar daca, in general, pomii fructiferi se adapteaza temperaturilor scazute de peste iarna, este, totusi, recomandat sa ii protejam de inghet prin mijloace simple si la indemana, astfel incat rodul din anul urmator sa nu aiba de suferit. In primul rand, imediat dupa caderea frunzelor si pana primavara, cand inmugureste, un copac intra in asa-numita perioada de stagnare sau repaus vegetativ, cand absorbtia nutrientilor si respiratia scad semnificativ. De aici si efectele pozitive ale oricarei urme de ajutor pe care le-o putem da pomilor de-a lungul sezonului rece. Gasiti mai multe detalii despre protejarea pomilor fructiferi iarna in cele ce urmeaza.
Spuneam intr-un alt articol ca musuroirea ajuta un pom fructifer sa faca mai usor fata inghetului. Ridicati un musuroi de 30-40 de centimetri la baza pomului pentru a-i proteja de inghet radacinile si partea inferioara a tulpinii, vitale in buna dezvoltare a unui copac. Daca frigul s-a lasat deja, atunci este de preferat sa aduceti pamantul din alta parte si sa nu mai sapati la radacina pomului, expunandu-i si mai mult radacinile la frig.
Daca nu ridicati un musuroi de pamant, atunci alegeti si ingropati baza pomului in fan, paie sau gramezi din coceni de porumb. De asemenea, puteti proteja trunchiul de temperaturi scazute extreme invelindu-l in hartie de ziar, panza de sac sau chiar varuindu-l. Varul poate distruge si eventualii daunatori ascunsi in crapaturile din scoarta pomului.
Daca inghetul nu a apucat inca sa se instaleze, asigurati-va ca pomul are destule rezerve de apa pentru iarna (mai ales daca e un sezon lipsit de zapada). Sapati la radacina copacului inca de cand este mai cald afara si turnati apa consistent. In acelasi timp, indepartati frunzele din jurul radacinii si bazei astfel incat sa preveniti adapostirea eventualilor daunatori peste iarna.
Un rol important in protejarea pomilor fructiferi iarna il joaca si aplicarea unor tratamente cu fungicide care se fac doar pe perioada repausului vegetativ, dupa caderea frunzelor si inainte de inmugurire. Primele doua tratamente se fac in perioada noiembrie-decembrie si se pot folosi la alegere unul din aceste produse cuprice: zeama bordeleza, Triumf, Champ 77 WG sau cuproxat flowable. Al doilea tratament din prima serie este pe baza de ulei horticol, la 2-3 saptamani de la aplicarea primului. Celelalte doua tratamente, folosind alternativ produse cuprice si ulei horticol, se administreaza in perioada ianuarie-inceput de martie. Cand cumparati tratamentele, cereti detalii despre instructiunile despre utilizare.
Surse: Horticultorul.ro, Hobbygradina.ro, Treehelp.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: