Se spune despre cactusi ca fac cele mai frumoase flori, in contrast cu aspectul lor aparent respingator. O simpla cautare pe net confirma aceasta concluzie, rezultatele infatisandu-se sub aspectul unor explozii florale deosebite, in culori si forme variate, pline de vitalitate si prospetime. Daca sunt bine ingrijiti, cactusii pot delecta privirea cu aceste superbe flori si in interior si, la fel de important, aceste plante pot fi un cadou perfect pentru un impatimit al naturii. Trecem in revista cei mai frumosi cactusi cu imagini care vorbesc de la sine despre potentialul decorativ al acestor plante exotice.
Primul pe lista este cactusul agave, o specie care se distinge prin frunzele sale carnoase, organizate intr-un manunchi des, cu spini lungi la capat care, odata cu timpul, ajung sa formeze un fel de plasa protectoare. O floare bogata alb-aurie rasare din mijlocul acestui manunchi de spini, cu petale lungi, catifelate si uniforme.
I se mai spune popular si „piatra vie” si este lesne de inteles de ce doar privind la poza de mai jos. In lipsa florii roz, cactusul ar trece drept un alt bolovan dintr-un peisaj saracacios. Ariocarpus Fissuratus, asa cum este cunoscut stiintific, este unul din putinii cactusi din lume care nu au spini. In lipsa acestor mijloace defensive, „piatra vie” creste in locuri inaccesibile si secreta substante toxice care tin departe animalele sau pasarile.
Discocactus are si el un nume sugestiv, care i se trage de la florile bogate care apar in manunchi, intrecand adesea in dimensiune corpul plantei. Este o specie pretentioasa, care creste la altitudini de cateva sute de metri si care, spre deosebire de confrati, nu traieste prea mult fara apa.
Hylocereus undatus este o specie de cactus cu forme apropiate de silueta clasica a acestor plante, cel putin cele care ne-au ramas in minte din desene animate sau filmele cu cowboy. Specia este una columnara, dezvoltandu-se sub forma unui tub cu spini la capatul caruia apare o floare de o frumusete aparte, cu un diametru care poate ajunge si la 25 de centimetri. Floarea apare doar noaptea si se deschide o singura data, imprastiind un miros ametitor de vanilie, dupa care se usuca.
In fine, Blossfeldia liliputana, este o specie care, as acum ii spune si numele, se prezinta sub forma unor cactusi globulari cu diametrul de nici 2 centimetri. Sunt cei mai mici cactusi cunoscuti din lume si, in consecinta, pot fi lesne crescuti in terarii si alte recipiente marunte si amplasati in orice colt al locuintei pentru un plus de prospetime. Sunt plante autopolenizatoare cu flori precum un ghem de vata.
Mai jos atasam alte cateva poze cu diferite specii de cactusi infloriti, intr-un spectacol unic de culoare, forme si mireasma.
Surse: Listverse.com, Allpics4u.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: