In graba de a face curatenie si de a scapa de petele care ne sacaie privirea, ignoram aspecte importante pentru sanatatea noastra. Drumul scurt catre o casa curata poate fi la fel de scurt catre o afectiune cauzata de produsele chimice pe care le folosim. Verdictul este clar si fara echivoc: detartrantul, degresantul pentru aragaz, solutia pentru sters faianta si chiar detergentii de vase si rufe contin substante cu potential toxic foarte mare. Vedem in cele ce urmeaza care sunt acele solutii de curatat care nu trebuie folosite cu mainile goale.
Aveti mare grija cand manevrati produse de curatat pe baza de hidroxid de sodiu, popular cunoscuta sub denumirea de soda caustica. Aceasta este o substanta coroziva care arde pielea, irita ochii si caile respiratorii si se gaseste intr-o sumedenie de produse, de la cele de curatat cuptorul, pana la dezinfectantele pentru vasul de toaleta si prafurile pentru desfundat tevile.
La fel de atenti sa fiti cand folosi hipocloritul de sodiu sau clorul, o alta substanta iritanta pentru piele, cat si pentru sistemul respirator, in vreme ce in cantitati mari este toxic pentru ficat. Folositi manusi si aerisiti bine locuinta atat in timpul folosirii acestor produse, cat si dupa, in caz contrar riscati sa inhalati vaporii toxici. In lipsa manusilor, pielea poate suferi arsuri grave, in timp ce substantele patrund in corp, cu efecte negative diverse, de la alergii pana la crize de astm si chiar cancer.
Medicii recomanda pana si evitarea noilor sapunuri antibacteriene, care contin triclosan, un agent antibacterian si antifungic, si utilizarea celor clasice. Utilizarea indelungata a acestor sapunuri antibacteriene, nu numai ca duce la dezvoltarea unor bacterii imune la orice tratament, dar poate si la dereglari hormonale, mai ales la copii.
Printre alte substante nocive din produsele de curatat identificam amoniacul ai carui vapori irita pielea, gatul, ochii si chiar plamanii, fiind foarte periculos pentru cei care sufera de astm. Amoniacul intra in compozitia dezinfectantilor, produselor de curatat podeaua si geamurile si a celor cu uz universal. Feriti-va si de lesie, o solutie alcalina folosita la spalatul rufelor, de fenol, substanta din produsele antibacteriene, precum cele de curatat vasul toaletei, si de lustruit mobila. Evitati, de asemenea, distilati si solventi de petrol, care se afla in solutiile de curatat podeaua si de lustruit mobila.
Otetul, bicarbonatul de sodiu, sarea, sucul de lamaie, boraxul, alcoolul pot iricand deveni alternative eficiente la produsele chimice de curatenie. Gasiti mai multe detalii in acest articol.
Surse: Unica.ro, Webmd.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: