Oricat de populari ar fi brazii artificiali, nimic nu se compara cu un pom de Craciun adus din natura, cu acel miros specific de rasina care umple intreaga casa de energie. Dar, odata adusi inauntru, brazii au nevoie de o minima ingrijire pentru a va bucura de un verde autentic si un parfum natural pentru cat mai mult timp, mai ales daca il impodobiti din primele zile ale lunii decembrie. Va oferim in cele ce urmeaza cateva sfaturi practice pentru ingrijirea bradului, preluate de pe site-ul Huffington Post.
Bineinteles, primul pas este lesne de anticipat: apa. Asa cum fiecare vietate are nevoie de apa, si bradul scoborat din varf de munte are nevoie de ea pentru o viata mai lunga. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand cumparati un brad este sa ii bagati tulpina intr-un recipient cu apa proaspata si tinut intr-o incapere racoroasa pana sa incepeti decorarea lui. Daca pomul a fost taiat din padure cu multe zile inainte de cumparare, atunci retezetati unul sau doi centimetri din tulpina pentru a facilita absorbtia apei, care poate fi folosita indiferent de temperatura sa.
Este, de asemenea, indicat sa folositi un suport de brad cu rezervor de apa pentru a va bucura de un brad viu pentru cat mai mult timp. Specialistii spun ca un brad are nevoie de circa 1 litru de apa pentru fiecare 2,5 centimetri din diametrul sau. Deci cu cat pomul este mai mare, cu atat mai multa apa va consuma. La fel de important este sa nu ciopliti tulpina bradului pentru a incapea in suport pentru ca acest lucru nu face decat sa ii grabeasca procesul de uscare.
Chiar daca ii oferiti apa, pomul, obisnuit cu temperaturi scazute, are nevoie sa se si racoreasca din cand in cand. Asezati-l langa o fereastra astfel incat bradul sa se bucure primul de racoarea aerului de afara atunci cand aerisiti incaperile. Feriti-l in acelasi timp de surse de caldura artificiale.
Chiar si cu aceste eforturi suplimentare de ingrijire, pomul se va usca in final. Folisiti-i crengile uscate pentru a proteja diverse rasaduri din gradina peste iarna sau maruntiti-le pentru a le transforma in nutrienti organici, adaugandu-le la gramada de deseuri alimentare de acasa. De altfel, acesta devine un adevarat curent in Occident, unde brazii sunt stransi de autoritatile locale si returnati apoi fostilor proprietari sub forma de mulci.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: