Experimentul facut de un fermier american, care a altoit cu succes diferite soiuri de porumb pentru a obtine in final un nou soi cu boabe multicolore, asemanatoare unor mici nestemate, a atras imediat atentia celor pasionati de neobisnuit. O pagina de Facebook consacrata acestei minuni biologice a stras deja peste 8.500 de likeuri, in vreme ce comenzile pe Internet zbarnaie. O companie din Arizona care a cumparat drepturile comerciale isi creste constant productia pentru a face fata comenzilor de seminte si stiuleti decorativi pe care tot mai multa multa lume a inceput sa le ofere drept cadou. Mai jos gasiti alte cateva informatii interesante despre porumbul cu boabe colorate.
Batranul fermier in varsta de peste 80 de ani, de origine amerindiana, a inceput sa experimenteze cu soiurile de porumb, spune el, pentru a-si regasi traditiile culturale ale tribului Cherokee din care se trage, scrie Business Insider. Mai exact, el a reusit sa izoleze cateva soiuri de porumb pe care amerindienii le cultivau acum cateva sute de ani, inainte ca agricultura pe scara extinsa sa inceapa sa fie practicata. Intamplator, eforturile sale de reconectare la traditii s-au incheiat si cu producerea acestui soi de porumb, cu o valoare pur estetica.
Potrivit instructiunilor companiei care comercializeaza acum semintele de porumb cu boabe multicolore, acest soi trebuie insamantat primavara, cand temperatura incepe sa creasca si riscul inghetului la sol este complet inlaturat. Mai exact, temperatura solului trebuie sa fie minim 15 grade, in caz contrar investitia risca sa se duca pe apa sambetei. Producatorul recomanda, de asemenea, plantarea pe parcele de cel putin trei randuri paralele, si nu doar unul singur, pentru a facilita polenizarea si a obtine o recolta bogata, in soare sau semi-umbra. Semintele trebuie ingropate cel putin 2,5 centimetri in sol, la distanta de circa 15 cm una de alta. Se recolteaza dupa circa 100 zile de la insamantare, potrivit acelorasi instructiuni.
Nu uitati sa pliviti in jurul plantelor, mai ales in prima luna de dezvoltare cand acestea sunt mult mai sensibile, si udati generos, in special cand frunzele incep sa apara. Folositi fertilizatori pe baza de azot, de preferat cand plantele ating 50 de cm inaltime.
Stim cum arata, dar multa lume se intreaba si ce gust are. Ei bine, americanii il consuma macinat, faina din care fac tortilla sau turte, pentru ca acest soi are boabe cu invelisul foarte tare, greu de consumat direct de pe stiulete, prin fierbere sau coacere. Este insa o optiune buna pentru popcorn, floricele avand insa la final culoarea normala…asta ca sa nu aveti alte asteptari.
In Romania, zece astfel de boabe ale acestui soi multicolor se vand, in medie, cu circa 18 lei. Este o investitie acceptabila care, cu putina grija, va poate aduce o recolta bunicica in primul an, atat cat sa aveti niste obiecte decorative originale si naturale.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: