Grija fata de mediul inconjurator este acum parte integranta a vietii noastre cotidiene, indiferent daca vorbim de actiuni simple sau de contexte mult mai ample si mai complexe. Si in domeniul constructiilor, locuintele sustenabile devin o prezenta extinsa, cu consecinte pozitive directe atat asupra mediului inconjurator, dar si asupra portofelului proprietarilor. Educatia in spiritul protectiei mediului este, de asemenea, vitala in tot acest proces. Asta au vrut sa demonstreze si autoritatile din provincia italiana Reggio Emilia unde a fost recent deschisa o gradinita ecologica.
Cand spunem ecologic, in cazul acestui imobil, nu ne referim doar la dotarea sa cu tehnologii eficiente din punct de vedere energetic, ci si la utilizarea in constructia sa de materiale naturale si reciclate. Frumoasa gradinita cu design futurist s-a ridiat pe ruinele unei scoli vechi, distrusa de seismul din 2012. Gradinita Guastalla este opera unei firme de arhitectura din Bologna – Mario Cucinella Architects (MCA) care a castigat contractul in urma cu doar un an, scrie site-ul Inhabitat.com
Complexul, care gazduieste 120 de copii, se intinde pe o suprafata de 1400 de metri patrati. Pe langa sisteme moderne de siguranta, imobilul inglobeaza si o serie de tehnologii eficiente din punct de vedere energetic, precum un sistem de panouri fotovoltatice amplasat pe acoperis si unul de colectare a apei de ploaie care este folosita pentru irigarea gradinii amenajata in apropiere si pentru toalete.
Designul special a fost conceput astfel incat sa stimuleze si sa faciliteze deopotriva interactiunea copiilor cu mediul inconjurator, sustin arhitectii, in vreme ce alegerea materialelor naturale si reciclate minimizeaza amprenta de carbon a imobilului. Privita de la un capat, gradinita se prezinta ca o frumoasa iluzie optica si pare o pestera continua, cu spatiile vitrate in mijloc si peretii din lemn care le incadreaza. Din exterior, gradinita nu isi tradeaza formele organice din interior, parand mai degraba o banala cladire rectangulara din lemn si sticla.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: