Foarte multe dintre lucurile care se spun despre oua, un aliment hranitor si bogat in proteine, nu sunt adevarate. Iata ce trebuie sa stiti inainte de a le cumpara si consuma.
Unul dintre cele mai cunoscute mituri despre oua spune ca, de fapt, cele crude ar fi mai bogate in proteine decat cele gatite. Nimic mai fals si, in plus, riscati sa contractati o infectie cu salmonella. Cele mai importante manifestari ale infectiei sunt diareea, febra, crampele abdominale, greata, vastaturile si astenia.
In ceea ce priveste proteinele, lucrurile stau fix pe dos: organismul asimileaza de doua ori mai multe proteine din ouale preparate decat din cele crude, spun expertii, potrivit insider.com.
Mitul nr. 2: Toate ouale trebuie tinute la frigider
Regula se aplica in supermarketurile din SUA, dar nu si in cele din Marea Britanie, de exemplu, si din alte parti ale lumii. Explicatia pentru ceea ce au decis americanii este simpla: producatorilor li se cere sa spele ouale, pentru a inlatura orice risc de infectie cu salmonella. Insa prin spalarea cu sapun se inlatura si cuticula de pe coaja oului care tine bacteriile la distanta, asa ca ouale se patreaza mai bine la frigider. In Marea Britanie, spalarea oualor este interzisa si acestea nu trebuie refrigerate.
Mitul nr. 3: Ouale cu coaja mai inchisa la culoare sunt mai hranitoare
Culoarea oului nu are nicio legatura cu valoarea sa nutritionala. Ca regula, ouale mai gustoase si mai proaspete sunt si mai hranitoare. Prin urmare, puteti consuma linistiti si oua a caror coaja este alba sau de culoare crem deschis.
Mitul nr. 4: Esti in pericol daca inghiti o mica parte din coaja oului
Multora ni s-a intamplat ca, din neatentie, sa ingeram mici parti din coaja oului pentru ca am fost neatenti atunci cand le-am spart si le-am gatit. Nu trebuie sa ne speriem daca s-a intamplat o singura data sau foarte rar. Riscul de a contracta salmonella este mic.
Mitul nr. 5: Petele de sange din oua indica fertilizarea
Unii dintre noi arunca imediat un ou daca remarca existenta unor pete de sange pe galbenus, de obicei. In mod gresit, cred ca fertilizarea oului a inceput deja. De fapt sunt doua explicatii. Fie s-a rupt un vas de sange al gainii in procesul de formare a oului, fie pasarea are deficit de vitamina A. Bine gatit, oul poate fi consumat fara probleme.
Mitul nr. 6: Nu trebuie sa consumati ouale dupa data trecuta pe carton
Daca vreti sa mancati in ou pe 23 septembrie, de exemplu, si pe carton este trecuta, ca termen de valabilitate, data de 22 septembrie, nu inseamna neaparat ca produsul este expirat. De obicei, oul e bun de consumat in urmatoarele 4-5 saptamani. Dar, ca sa fiti si mai siguri puteti apela la testul cu paharul cu apa la temperatura camerei. Puneti oul in pahar si daca se scufunda, merge mancat. Daca pluteste, trebuie aruncat la gunoi.
Mitul nr. 7: Salazele trebuie inlaturate
Salazele sunt ligamentele care mentin galbenusul in pozitie centrala in interiorul oului, asa cum se poate observa in fotografia de mai jos. Nu trebui inlaturate neaparat, pentru ca nu au niciun efect nedorit asupra preparatului final.
Mitul nr. 8: Ouale mici provin de la gaini mici. Ouale mari, de la gaini mari
Acest lucru este partial adevarat, dar sunt si gaini mici care fac oua mari si gaini mari care fac oua mici. Marimea oualor mai depinde si de rasa gainii asa ca mitul nr. 8 nu sta in picioare.
Cititi si: Top alimente care ne ajuta sa scapam de stres. Medicii le recomanda
Cititi si: IKEA aduce chiftelutele vegetale in Romania