Am recomandat mereu diversificarea spatiului din jurul casei, fie ea gradina sau o simpla pajiste, pentru un plus de dinamism si un peisaj mult mai atragator. Am vorbit de alei din caramida si prundis, borduri in forme si din materiale variate si diverse alte metode prin care o gradina capata o imagine generala personalizata. In tot acest retetar isi face aparitia si gardul viu, o buna metoda de delimitare a diferitelor spatii sau chiar a proprietatii si un paravan eficient pentru putina intimitate pe terasa din spatele casei. Descoperiti cateva detalii utile despre plantarea lemnului cainesc in articolul de mai jos.
Lemnul cainesc, cunoscut sub denumirea stiintifica de ligustrum vulgare si cea populara de gard viu, este un arbust decorativ folosit in parcuri si gradini. Este o planta originara din Asia de Est care s-a adaptat foarte bine la orice climat, devenind astfel o resursa predilecta pentru infrumusetarea spatiilor verzi publice. Poate fi plantat in suprafete cu forme diverse, in functie si de utilitatea dorita, decorativa sau cu simplul rol de delimitare a unei proprietati.
Pentru inceput trebuie sa stiti ca lemnul cainesc este o specie putin pretentioasa in ceea ce priveste solul, desi se dezvolta ideal in cel afanat si drenat. Este, de asemenea, o planta rezistenta la seceta si la ger, dar frunzisul verde traverseaza iarna mult mai bine daca temperaturile se mentin pozitive cat mai mult. Mai exact, isi pastreaza frunzisul si iarna daca temperatura nu scade sub 5 grade Celsius. Rezista chiar si pana la temperaturi de minus 10 grade, dar isi pierde frunzele, sub aceasta limita aparand pericolul de inghet al radacinilor.
Arbustul se descurca la fel de bine si la lumina si in zone de penumbra. Plantarea sa intr-o zona de umbra deasa va duce insa la exemplare subtiri, lipsite de vigoare si cu frunzis rar. Creste foarte bine intr-o clima cu o umiditate atmosferica sporita care il ajuta sa dezvolte un frunzis bogat si sanatos si sa formeze multi muguri florari. Planta trebuie udata primavara inainte de infrunzire sau in prioada de canicula, in rest multumindu-se cu apa de la ploaie.
Plantarea arbustului se face in perioada de repaus vegetativ, toamna sau primavara, cand solul nu este inghetat si la temperaturi de peste 5 grade Celsius. Pentru a obtine un gard viu frumos si dens specialistii recomanda sa plantati 5 fire pe metru. Nu este necesara fertilizarea solului cu ingrasaminte chimice, dar este indicat ca, din doi in doi ani, sa folositi ingrasaminte naturale pentru un aspect mult mai vivace si mai sanatos al frunzisului. Este indicat sa tundeti gardul viu primavara, inainte de infrunzire.
Surse: Horticultorul.ro, Gradinamea.ro, Gardeningknowhow.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: