De 26 de ani, locuitorii unui satuc suedez, situat la doi pasi de Cercul Polar, respecta o traditie care le aduce iarna mii de turisti din toate colturile lumii: un hotel construit din gheata. Desi nu este unic in lume, avand si noi in Romania o astfel de creatie originala la Balea Lac, hotelul din Jukkasjärvi s-a extins de la an la an, ajungand la 55 de camere, dintre care 19 sunt apartamente, in vreme ce constructorii si-au perfectat tehnica cioplirii ghetii, creand in timp forme uimitoare, pline de personalitate.
Anul acesta hotelul de gheata a fost construit din 4000 de tone de zapada si gheata, aceasta din urma provenind din raul Torn care curge prin apropiere. Fiecare dintre cele 19 apartamente au fost amenajate de designeri diferiti astfel incat niciunul nu seamana cu celalalt, fiecare avand o abordare tematica diferita, printre care si una gen horror. De altfel, designul interior pentru fiecare din cele 19 apartamente a fost ales in urma unei competitii deschise in care au participat 130 de proiecte.
In functie de camera pe care un client o alege, pretul variaza de la 300 pana la 1000 de dolari pe noapte, acesta din urma fiind pentru un apartament de lux dotat cu sauna. Nu prea ne dam seama cum gheata si sauna merg mana in mana, dar banuim ca experienta de 26 de ani in amenajarea hotelului a gasit raspuns si la aceasta problema.
Potrivit site-ului revistei House Beautiful, constructia hotelului a durat doua luni, iar din materialul din care a fost ridicat se pot face 700 de milioane de bulgari de zapada. Hotelul de 5500 de metri patrati „tine” pana primavara tarziu cand incepe sa se dezghete. In interior, unde temperatura coboara, bineinteles, sub 0 grade, oaspetii primesc echipamente specifice expeditiilor arctice, pe langa bauturi fierbinti.
Splendide sunt si candelabrele construite din 1000 de cristale de gheata taiate manual care imbodobesc spatiile deschise din hotel, precum holul principal de la intrare, restaurantul, barul si chiar o capela amenajata in interior.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: