Chiar daca frigul s-a lasat si natura a amortit, nu ezitati sa pregatiti gradina pentru primavara. In ciuda vremii de afara, cateva plante rezistente fac trecerea de la iarna la urmatorul sezon in culorii vii, pline de vitalitate, care va scot si pe voi din starea de inertie. Acum este momentul sa va ingrijiti de ele pentru o luna martie a bucuriei florale. Iata mai jos cateva plante care infrunta frigul iernii si pe care puteti miza pentru o primavara timpurie energica.
Prima pe lista noastra este brunnera, o planta care produce primavara flori purpurii-albastre. Se combina usor cu ferigi pulmonaria si primule in decoruri florale pline de gust. Are frunze magnifice care par inghetate datorita cromaticii lor. Este o planta de padure rezistenta la vant si ger, dar are nevoie de sol umed si acid. Se planteaza la umbra.
Saxifraga este o alta planta care rezista cu stoicism temperaturilor scazute, vanturilor puternice, precum si solului sarac si lispei de hrana. Este o planta taratoare, cu aspectul unei tufe, care are insa nevoie de lumina intensa. Florile mici si mov ies imediat ce temperatura depaseste 0 grade.
Hepatica este o floare din familia anemonelor care produce inflorescente de diferite culori, de la alb si roz pana la violet, iarna tarziu sau primavara devreme. O alta surata din aceeasi familie, floarea vantului sau anemona blanda, are flori in coloristica diferita care apar in martie.
Spanzul, popular denumit si trandafirul de iarna sau trandafirul de Craciun, este o floare calita sa faca fata multor dusmani, printre care si frigul, dupa cum sugereaza insasi denumirea populara. Este o planta care in Romania creste la peste 500 de metri altitudine si care are numeroase calitati curative, fiind utilizata chiar si in tratamentul cancerului in stare latenta. In mediu natural, infloreste primavara devreme cand suflul rece al iernii inca mai bantuie.
Cyclamenul este o alta planta care nu se sinchiseste de frigul de afara. Florile sale uimitor de frumoase, intr-un roz cu tenta violacee, ne delecteaza incapand cu toamna tarziu, rezistand iernii pana primavara devreme, cand intra in stare de repaos vegetativ.
Surse: Hgtvgardens.com, Casa-gradina.ro, Meetmenow.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: