O camera sau, mai rau, o intreaga locuinta cu umiditate in exces este ultimul lucru pe care vi-l doriti. Pe termen lung, nivelul sporit al umiditatii poate afecta insasi structura de rezistenta a cladirii, permite proliferarea mucegaiului si igrasiei, a mirosurilor neplacute, precum si aparitia daunatorilor nedoriti, ce pot atrage dupa sine nu doar consecinte asupra mobilierului si aparaturii din casa, ci si a sanatatii familiei voastre. Acestea sunt doar cateva argumente care sa va convinga sa ma cumparati un dezumidificator, daca va confruntati cu aceasta problema. Pentru a va face sarcina mai usoara, va oferim mai jos cateva informatii dupa care sa va ghidati in alegerea unui dezumidificator casnic.
Mai intai de toate, evaluati volumul de aer al incaperii pentru a sti ulterior cum sa reglati aparatul. Daca stiti dimensiunile camerei/apartamentului, specialistul care va vinde dispozitivul va poate ajuta cu date concrete la acest pas. Daca aveti la indemana un higrometru pentru a sti exact care este nivelul umiditatii, informatia este cu atat mai utila. In orice caz, tineti cont de faptul ca atunci cand mucegaiul, urmele de igrasie si, mai rau, petele de apa sunt vizibile, umiditatea este de cel putin 80 la suta, in conditiile in care nivelul optim este de 45-55 %.
Dupa ce v-ati decis in privinta capacitatii dezumidificatorului in functie de criteriile de mai sus, luati in calcul si dimensiunea si portabilitatea sa. Cautati o unitate care este prevazuta cu roti sau un maner pentru a putea fi usor transportata dintr-o camera in alta. De exemplu, o unitate de 34,2 l poate cantari aproximativ 24 kg, astfel incat rotile o vor face mult mai usor de transportat. Verificati, de asemenea, nivelul de zgomot pentru a vedea daca puteti dormi sau lucra in incapere in timp ce aparatul este in functiune.
Foarte important este sa va asigurati, pentru confortul vostru si nu numai, ca aparatul se opreste automat la umplerea rezervorului pentru a evita riscul…umezelii la propriu. Multe dispozitive vin cu un higrostat incorporat care permite sa ajustati aparatul pentru diferite niveluri de umiditate si care, odata sarcina incheiata, sisteaza functionarea, generand astfel si economii la consumul de curent electric. Daca aveti o incapere din care trebuie extras un nivel mare de umezeala, atunci un sistem de drenaj continuu este varianta cea mai facila.
Nu in ultimul rand, cautati un dezumidificator care este prevazut cu un filtru detasabil si care se poate spala, deoarece, in timp, dezumidificatorul colecteaza praf si alte impuritati care trebuie eliminate. Acesta reduce si din activitatile de intretinere pentru ca trebuie doar sa indepartati filtrul, sa-l spalati si sa-l puneti la loc.
Surse: Lifeart.ro, Dezumidificare.ro, Dezumidificator.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: