90% dintre mastile pentru romani verificate de Autoritatea Nationala pentru protectia Consumatorilor prezinta abateri de la prevederile legale in vigoare. Informatia a fost dezvaluita de jurnalistii de la profit.ro.
ANPC a verificat, in mai, aproape 800 de firme care comercializeaza masti si manusi de protectie. In cazul acesora din urma, procentul de produse neconforme este de 51%. In aceste confitii, firmele care nu respectau legea au fost amendate cu 1,18 milioane de lei si de la comercializare au fost oprite masti si manusi in valoare de 15,17 milioane de lei, adauga sursa citata.
Mastile, obligatorii in spatiile inchise
Dezvaluirile privind calitatea mastilor de protectie vin in plina stare de alerta, iar legea spune ca purtarea acestora in spatii inchise este obligatorie.
Persoanele care nu respecta obligatia de a purta masca in spatiile mentionate pot fi sanctionate contraventional in baza Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Astfel, „nerespectarea de catre persoane fizice a masurilor individuale de protectie a vietii“ se sanctioneaza cu amenda intre 500 de lei si 2.500 de lei.
Autoritatile vin cu o precizare importanta: scopul autoritatilor nu este de a sanctiona cetatenii, ci de a limita raspandirea virusului COVID-19.
In afara regulamentului european
Asupra mastilor neconforme a avertizat, in mai, si seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului Constanta, Horia Constantinescu. Potrivit acestuia, cei care le cumpara risca sa nu fie protejati in timp ce le poarta.
„Exista comercializate masti cu trei pliuri. Mastile cu trei pliuri nu sunt mentionate in niciun regulament european si in niciun act normativ autohton, in sensul ca ele trebuie asezate in categoria echipamentelor de protectie individuala sau a celor cu caracteristici medicale. Faptul ca s-au nascut tot felul de sintagme, masti cu trei pliuri, masti alb-albastre nu ofera o informatie corecta si completa, cu siguranta nici autoritatilor de control, nici consumatorului final, acesta fiind obligat de toate ordonantele militare sa poarte masca”, a declarat Horia Constantinescu.
„El (consumatorul, n.r.) vede ca masca seamana cu cea pe care ar trebui sa si-o cumpere si si-o achizitioneaza din doua perspective, aceea de a respecta obligatiile pe care le are in aceasta perioada si de a se proteja”, a adaugat Constantinescu. Autoritatile din domeniul medical recomanda, in continuare, purtarea mastilor ca mijloc de aparare impotriva coronavirusului.