Daca aveti de gand sa cumparati un apartament, asigurati-va ca orice decizie finala in acest sens este precedata de o foarte buna documentare, care sa nu fie facuta in pripa. Nu va lasati influentati doar de ceea ce vedeti in interiorul posibilei achizitii, ci extindeti verificarile pe o arie mai larga. Iata cateva sfaturi pentru achizitia unui apartament care sa va ajute sa evitati capcanele cu care este adesea presarat un astfel de proces.
Si, pentru ca orice achizitie implica o tranzactie financiara, iata AICI oferta de credite ipotecare si de nevoi personale a unei banci din Romania. Aceasta finantare poate sa acopere achizitia apartamentului si eventualele lucrari de renovare din interior.
– informati-va foarte bine cu privire la preturile din zona, asta pentru a nu plati mai mult decat trebuie. Bineinteles ca fiecare apartament are specificul sau, iar pretul poate creste in functie de cateva variabile, dar este bine sa porniti evaluarea si apoi negocierea de la o suma bine documentata.
– asigurati-va ca blocul in care se afla apartamentul vizat are in apropiere mijloace de transport in comun, scoli, gradinite, spitale, piata, farmacii si magazine. In acelasi context, verificati daca blocul este departe de surse frecvente de zgomot, precum baruri si cluburi.
Achizitia unui apartament – nu va limitati doar la evaluarea interiorului
– aflati anul in care a fost construit blocul. Specialistii spun ca blocurile ridicate inainte de 1982 sunt nesigure pentru ca au structura in cadre, fara pereti din beton armat. Intr-o regiune expusa riscului seismic astfel de detalii pot face diferenta.
– cumparati un apartament intr-un bloc termoizolat, datorita confortului sporit asigurat, cu efecte vizibile in ceea ce priveste cheltuielile de intretinere.
– faceti si o evaluare a vecinilor. Vizitati apartamentul la ore diferite si interesati-va daca pe scara sunt multe astfel de locuinte inchiriate, ceea ce inseamna vecini schimbati cu o frecventa ridicata.
– daca proprietarii au facut modificari in compartimentarea apartamentului, verificati daca sunt trecute in cadastru, in caz contrar, pe viitor, daca veti dori sa-l vindeti cuiva care il achizitioneaza cu un credit bancar, veti intampina probleme.
– verificati apoi cati restantieri sunt si la ce suma se ridica datoria, sa nu aveti cumva probleme cu deconectarea utilitatilor la toata scara.
– treceti apoi la o examinare a instalatiilor din baie si bucatarie, inclusiv a celei electrice. Degeaba are gresie noua dacă instalația veche de iluminat e din aluminiu sau daca tevile de apa sunt din pexal. Cu timpul vor trebui inlocuite.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: