Ciupercile au început să devină din ce în ce mai des folosite în dieta noastră de zi cu zi. Având de ales din o gamă largă de ciuperci, afacerile cu ciuperci rezistă foarte bine pe piață în ziua de azi. Poate ai încercat sfaturile noastre pentru a crește ciuperci acasă si te tentează ideea de a începe o afacere. Îți vom arăta în acest articol ce acte sunt necesare pentru o ciupercărie.
Acte necesare pentru ciupercărie
Cei care își doresc să înceapă o afacere cu ciuperci trebuie să știe că aceste afaceri sunt printre cele mai longevive în țara noastră. De asemenea, cererea pentru ciuperci se dublează de la an la an. Ciupercile românești sunt la mare căutare, așadar și cererea de piețe de desfacere este la fel de mare. Ciupercile românești nu doar că aduc avantaje în ceea ce privește costurile, însă acestea și au o calitate și un gust aparte față de cele importate din alte țări.
Poți să alegi și opțiunea de export a ciupercilor, în special dacă îți dorești să ai vânzări și mai mari. Statul român chiar ajută acest tip de afaceri cu aproximativ 800 lei pe tona de ciuperci vândută.
Ce trebuie să ai în vedere înainte de a aduna actele pentru ciupercărie
Dacă nu vrei să cumperi diferite cărți sau ghiduri pentru sfaturi legate de începerea afacerii, găseși foarte multe informații în Hotărârea Guvernului nr. 106 din 7.02.2002, publicată în Monitorul Oficia; nr 147 din 27.02.2002. În articolul 5 apar informații privind etichetarea ciupercilor, precum și alte informații importante privind produsele pe care vrei să le comercializezi.
În Ordinul MAPAM Nr. 564 din 29.08.2003, anexa nr. 8, reguli și norme tehnice interne, apar regulile și normele specifice privind producerea, controlul și certificarea calității ciupercilor..
Aceste informații îți arată ce fel de specii de ciuperci ai voie să cultivi și ce elemente vor fi vor fi supuse inspecțiilor și certificării materialului de înmulțire. De asemenea, tot în această anexă poți afla care sunt condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească produsele tale.
Acte necesare pentru ciupercărie
În secțiunea patru a anexei 8 apar documentele oficiale de care ai nevoie pentru ciupercărie.
Vei avea nevoie de un certificat emis de ITCSMS (Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor) sau LCCSMS în două exemplare. Acesta îl vei primi in urma testării primei fracțiuni dintr-un lot. Acest certificat va fi, mai apoi, valabil pentru întregul lot care va fi produs în continuare.
Vei mai primi un Buletin de Analiză oficială. În acesta se vor scrie rezultatele testelor privind condițiile tehnice de calitate. Rezultatul poate fi „admis” sau „respins”.
În cazul în care primești calificativul „respins”, va trebui să oprești cultivarea până la aplicarea metodelor care să îndeplinească condițiile tehnice necesare.
surse: sectorbio.com, afacere-ciupercărie.ro
Dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să îl distribui și prietenilor tăi și să ne apreciezi cu un like: