Dupa ce peste 200 de cercetatori din 32 de tari au atras atentia ca noul coronavirus ramane in aer in particule mici, multi oameni au inceput sa se intrebe, pe buna dreptate, daca nu cumva acesta s-ar putea transmite prin sistemele de ventilatie.
Ministerul Sanatatii de la Bucuresti a raspuns la aceasta intrebare in primavara, cand a invocat doar „un risc teoretic”. Transmiterea aeriana a coronavirusului nu a fost documentata, cu exceptia manevrelor specifice care pot genera aerosoli (cum ar fi intubatia sau bronhoscopia) si care au loc in institutii sanitare. Teoretic, exista riscul transmiterii prin sistemul de aer conditionat al unui spital”, preciza ministerul.
„Daca se efectueaza proceduri care genereaza aerosoli in incaperi fara presiune negativa, ventilate cu sisteme de aer conditionat care comunica si cu alte incaperi. In afara mediului spitalicesc de acest tip, nu exista riscuri legate de transmiterea coronavirusului prin sisteme de ventilatie sau de aer conditionat”, precizau, in martie, oficialii din Ministerul Sanatatii.
Risc mare in institutiile publice
Avertismentul recent al sutelor de cercetatori a agitat din apele. Mai ales ca afara este canicula si multi dintre noi nu putem sta acasa sau la serviciu fara sa pornim aparatul de aer conditionat.
Fara filtru bactericid, acestea ar putea reprezenta un pericol, a avertizat la Digi24 medicul Virgil Musta, sef de sectie la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
„Ma refeream la aerul conditionat in incinte ale institutiilor publice, unde pot fi un numar mare de persoane, care nu se stie daca sunt sau nu sunt contaminate. Daca aerul conditionat nu prezinta sisteme de dezinfectie eficiente, exista acest risc”, a spus Virgil Musta. „Acest risc, al contaminarii prin intermediul aerului conditionat, exista mai putin in familie, unde contactul intre persoane este permanent. Si daca un membru din familie face boala, cel mai probabil o fac si ceilalti”, a adaugat medicul din Timisoara.
Cele mai periculoase spatii inchise
Potrivit doctorului Musta, cele mai periculoase spatii închise raman mijloacele de transport în comun, pentru ca, din cauza aglomeratiei, nu ai cum sa pastrezi distanta de 1,5 metri.
„Eu cred ca de fapt, in fiecare loc, daca este bine evaluat din punct de vedere al riscului epidemic, se pot institui masuri ca sa se diminueze la maximum riscul de contaminare. De fapt, cred ca aici este cheia. Fiecare activitate poate fi desfasurata, dar in anumite conditii”, atrage atentia medicul.
Cititi si: Romania, sub asaltul COVD-19. La ce sa ne asteptam
Cititi si: Medic roman: „Trei masuri simple ne pot salva de coronavirus. Respectati-le!”