Una dintre afacerile agricole rentabile este cultura alunului de padure. O afacere cu aluni necesita investitii medii, dar aduce, in timp, profituri generoase, de pana la 16.000 de euro la hectar. Iata beneficiile unei astfel de intreprinderi.
Afacere cu aluni. Profit
Productia la hectar este de 1,5 – 2 tone de alune, iar un singur kilogram de alune costa intre 3 si 8 euro.
Cultura de aluni poate fi folosita si mai rentabil pentru obtinerea de trufe.
Afacere cu aluni. Costuri
Costurile de intretinere ale unei plantatii de aluni de padure sunt mici iar infiintarea exploatatiei se poate face cu finantare europeana.
Pentru infiintarea culturii este nevoie de o investitie care se situeaza intre 3.000 si 6.000 de euro de hectar cultivat, in functie de specia de aluni aleasa.
Afacere cu aluni. Terenul
Cultivarea alunilor nu presupune exigente deosebite in ceea ce priveste terenul. Astfel, pot fi valorificate terenuri care nu sunt propice cultivarii cerealelor si de multe ori sunt tinute ca parloaga sau pasune.
In plus, alunul este o specie toleranta la seceta si arsita.
Afacere cu aluni. Mediu
Este si o plantatie benefica pentru mediu. Pomii fixeaza solul si purifica aerul si formeaza perdele de protectie a mediului, diminuand efectul secetei.
Afacere cu aluni. Beneficii
Alunul este o planta valoroasa, fructele avand o multime de proprietati medicale si nutritionale, fiind bogate in uleiuri, proteine si vitamine.
Cei mai multi cultivatori de aluni de padure sunt in judetele Timis, Alba si Sibiu. O buna parte din productia lor merge direct la export. Cultivarea alunilor de padure este o afacere pe termen lung ce poate fi exploatata fara prea mari investitii timp de 50-70 de ani.
Sursa: ideideafaceri.manager.ro
Sursa foto: adevarul.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: