Cultura de ardei iute nu este asa de raspandita in Romania, dar odata cu explozia restaurantelor cu meniuri asiatice si cresterea popularitatii mancarurilor picante, o afacere cu ardei iuti a devenit foarte profitabila. Ardeiul iute este printre cele mai folosite mirodenii, o buna sursa de vitamina C si un stimulent puternic pentru metabolism si arderi.
Trebuie sa stiti cateva lucruri de baza inainte sa demarati o afacere cu ardei iuti.
1. Alegeti cu grija soiul sau soiurile pe care doriti sa le cultivati
Optati pentru o varietate usor de intretinut si care are cautare in zona. Pentru inceput, pana va familiarizati cu procedurile, concentrati-va pe un singur soi.
Predrag Jivici, un tanar din localitatea Cenad, judetul Timis, are o afacere cu ardei iuti din cele mai cunoscute soiuri pe plan mondial: Jalapeno, Habanero si Cayenne.
Jalapeno este un ardei verde cu pulpa grasa, motiv pentru care e folosit de cele mai multe ori proaspat. Iuteala sa este evaluata intre 2.500 si 10.000 de unitati Scoville (SHU).
Folosit si cunoscut mai degraba sub forma de pulbere, soiul de ardei iute Cayenne este numit dupa orasul Cayenne din Guyana Franceza. Fructele sunt lungi si subtiri (in majoritatea cazurilor) si evaluate intre 30.000 si 50.000 de unitati Scoville (SHU).
Cel mai iute ardei din gradina tanarului antreprenor este soiul Habanero, acesta detinand chiar recordul de iutime in anul 1999. Cel mai cunoscut este rosu si oranj, dar exista si alb, maro si chiar roz.
Cu cat este mai iute, soiul are nevoie de o perioada mai mare sa ajunga la maturitatea de recoltare. Astfel, soiul Habanero are nevoie de 6 luni, in care nu se poate recolta nimic.
Jalapeno costa 40 lei kilogramul, Cayenne Golden este 60 lei kilogramul si Habanero – 80 lei kilogramul, explica Jivici.
2. Afacere cu ardei iuti. Regulile de cultivare
Ardeiul iute are nevoie de lumina, multa caldura si aport constant de apa. De multe ori este cultivat in sera, pentru a ii asigura o temperatura ridicata constanta.
Rasadurile pot fi produse in solar incepand din a doua jumatate a lunii februarie. Temperatura minima de germinare a semintelor este de 14-15° C, iar cea optima de 25-28° C. La temperatura minima, germinarea are loc dupa 18-20 de zile si chiar mai mult, iar la cea optima in 9-11 zile.
Terenul pentru plantarea rasadurilor se pregateste de toamna. Dupa eliberarea terenului de resturi vegetale, se aplica gunoi de grajd, o data la doi ani, apoi terenul se ara cu tractorul la 25-30 cm adancime. Primavara, inainte de plantare are loc prelucrarea terenului, manual cu grebla si sapa sau cu motosapa. Plantele cresc si fructifica corespunzator la temperaturi de 22-25°C.
3. Afacere cu ardei iuti. Alegerea bio
Cresteti-va ardeii in mod natural cu ingrasaminte organice si, in timp, certificati-va in productia bio. Produsele naturale sunt la mare cautare si clientii sunt dispusi sa plateasca in plus pentru ele.
4. Afacere cu ardei iuti. Valorificarea productiei
Alegeti momentul potrivit pentru a culege ardeii. Cu cat stau mai mult atasati de planta, cu atat devin mai picanti. Dupa cules, ardeii pot fi congelati, murati, vanduti in stare cruda sau uscati pentru a face boia.
Incheiati din timp un contract cu un distribuitor sau asigurati-va ca aveti acces la un targ de desfacere. Puteti de asemenea incerca sa aprovizionati magazine de tip aprozar, supermarket-uri sau restaurante.
Surse: agrointel.ro, agrobiznes.md, ideideafaceri.manager.ro, agromonitor.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: