In fiecare an in octombrie are loc la Baia Mare Sarbatoarea Castanelor. Aici suta de grame de castane coapte se vinde cu 5 lei. Dar in mai multe bucatarii internationale, castanele se consuma mai des si in cantitati mai mari. Cererea de pe piata este dublata de o buna productivitate a arborilor. Iata ce presupune o afacere cu castani si cat de raspandita este la noi.
Castanele sunt apreciate in bucatariile occidentale, fiind consumate inclusiv la ocazii speciale, precum de Craciun sau de Ziua Recunostintei cand sunt folosite ca umplutura pentru curcanul de pe mesele americanilor. Alte preparate apreciate sunt piureul sau supa crema de castane, risotto sau prajituri cu castane. In Romania se consuma coapte in jar, mai mult in Ardeal. Insa importurile de castane comestibile aproape ca s-au dublat in trei ani.
Afacere cu castani. Conditii pentru cultivare
In Romania zona Maramuresului (Baia Mare, Baia Sprie, Tautii de Sus) si depresiunea subcarpatica din Oltenia (zonele Tismana, Gureni, Polovraci, Hobita, Horezu) sunt recunoscute pentru productia de castane comestibile.
Castanul cere un climat bland, cu multa caldura in perioada de vegetatie si fara geruri puternice in timpul iernii. Castanul ofera productii optime in zonele cu temperaturi medii anuale de peste 11 grade Celsius si cu ierni blande, nesuportand temperaturi sub minus 20 – 24 grade Celsius.
Are nevoie de multa lumina, ce poate fi asigurata prin plantarea lui in locuri expuse, la distante corespunzatoare si prin rarirea coroanelor. Castanul are nevoie si de multa apa, iar cele mai bune rezultate se obtin daca precipitatiile insumeaza peste 800-900 mm. Prefera solul acid, reavan, bine drenat si cu profil adanc.
In Romania sunt 400 de hectare cultivate cu castani, in special in Maramures si Gorj
Afacere cu castani. Cum se porneste cultura
Pentru a cultiva un hectar, este nevoie de o investitie de 10.000 de euro, dar tot atat se poate si castiga anual. Un hectar poate sustine 100 de castani, iar un singur arbore produce in jur de 100 – 150 de kilograme de fructe care sunt vandute, in medie, cu 10 lei pentru un kilogram.
Unii dintre cei care au transformat culturile de castani in afacere spun ca, in conditii meteorologice favorabile, recoltarea si comercializarea castanelor este foarte rentabila, pentru ca arborii sunt foarte rezistenti, cresc singuri si nu au nevoie de lucrari complexe de ingrijire, precum ceilalti pomi fructiferi. Mai mult, daca sunt depozitate corect, la loc uscat si racoros, castanele rezista luni la rand.
Surse: stiriagricole.ro, ideideafaceri.manager.ro, agrointel.ro, replicahd.ro, stirileprotv.ro
Surse foto: chestnuthilloutdoors.com, vegkitchen.com, paginadeagricultura.ro, lafeverchestnuts.webstarts.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: