I se mai spune si ginsengul romanesc, iar cei crescuti la tara sunt familiarizati cu arbustul de catina. Se foloseste atat in industria alimentara, cat si cea farmaceutica, gratie continului bogat de vitamine si, in consecinta, poate fi o idee de afacere de succes. Cu o documentatie temeinica, ceva bani de investit si putina rabdare, o astfel de afacere cu catina alba poate aduce un profit considerabil in doar cativa ani. Iata ce trebuie sa luati in seama daca porniti pe acest drum, informatiile utile fiind preluate de pe site-ul specializat Stiriagricole.ro
Pentru inceput, cateva date despre nivelul investitiei. Plantarea unui hectar de catina costa intre 2.500 si 2.700 euro. Asta inseamna ca, pana cand planta face rod, adica in al treilea an, cheltuielile pot depasi 6.000 euro. In primul an de productie se pot obtine intre 12 si 15 tone la hectar, urmand ca in urmatorii ani cantitatea obtinuta sa creasca exponential, daca plantele sunt bine ingrijite. Productia maxima e atinsa undeva in al saptelea an de la plantare.
Fructele se recolteaza spre sfarsitul verii, cand au ajuns la maturitate, adica in perioada 15 august-15 septembrie. Tinand cont de faptul ca planta are o perioada de productie de aproximativ 25 de ani si ca pretul pe kilogram este in medie aproape de 2 euro, se poate spune ca afacerea cu catina este una cu un adevarat potential. Produsul finit este uleiul folosit in industria farmaceutica si in cosmetica. Dintr-o tona de catina se extrag 25 de litri de ulei, pretul pentru un litru fiind de peste 100 euro.
Afacere cu catina alba – productie maxima de 20 de tone la hectar
Catina nu este o planta pretentioasa, putand fi cultivata de la nivelul marii pana la 900-1.000 metri altitudine. Sunt preferabile terenurile plane, orizontale sau usor inclinate cu expozitie sudica, cu soluri aerisite, usoare si fertile, dar se poate planta in orice tip de sol, cu doua exceptii: solurile prea acide, cu pH-ul sub 5,5, si solurile cu exces de umiditate, mlastinoase, impermeabile, cu apa freatica la suprafata.
Catina se utilizeaza in industria alimentara, in farmacie, dar, dincolo de aceste beneficii, este si o vertabila planta ornamentala. Fructul contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de zece ori mai multa decat citricele, in consecinta, interesul pentru aceasta planta, atat in industria cosmetica, cat si famaceutica, fiind unul ridicat.
Durata de viata si productie a unei exploatatii de catina este de aproape 25 de ani. Fructele se recolteaza in august-septembrie, iar productia poate ajunge pana la 20 de tone la hectar incepand cu al saptelea an de la plantare. Catina se poate pastra congelata sau uscata, pentru ca in 48 de ore de la recoltare aceasta incepe sa se oxideze.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: