Specialistii spun ca, in prezent, cultivarea nucilor fratuzesti este una dintre cele mai profitabile investitii. Trebuie doar sa va inarmati cu putina rabdare pentru ca, la urma urmelor, vorbim despre pomi fructiferi care isi arata adevaratul potential dupa ani buni. Iata mai multe detalii despre o astfel de afacere cu nuci frantuzesti in cele ce urmeaza.
Pentru a infiinta o astfel de plantatie, trebuie sa procedati la o analiza amanuntita pentru a va asigura ca regiunea este potrivita si ca terenul este favorabil. Pentru rezultate sigure, este indicat ca locul unde plantati puietii sa aiba aceleași caracteristici de clima si sol ca locul de provenienta al materialului saditor. Apoi, terenul va fi defrisat de vegetatia lemnoasa si, pe o perioada de 3-4 ani, se vor cultiva leguminoase, perene sau anuale. Abia dupa acest proces se poate infiinta cultura de nuc. Plantarea se face toamna.
Densitatea potrivita de plantare este de 120 – 170 de pomi pe hectar, la o distanta de aproximativ 9 metri intre pomi si 10 metri intre randuri. Se sapa gropi adanci de 50-60 de centimetri, iar in fiecare groapa se introduce balegar fermentat, dupa care se planteaza pomii. Cele mai apreciate soiuri frantuzesti sunt Lara, Fernor si Franquette. Aceste soiuri intra pe rod cel mai repede dintre toate soiurile cunoscute. Un soi obisnuit intra la 10-12 ani pe rod, pe cand aceste soiuri frantuzesti intra in 3-4 ani. Un alt aspect important este si fructificarea. Aceste soiuri frantuzesti au fructificare laterala, adica mai multe fructe, pe cand la nucul obisnuit este terminala, adica la terminarea crengutelor.
Afacere cu nuci frantuzesti – investitie cu profit sigur, daca este facuta cu cap
In acelasi timp, o alta caracteristica importanta a soiurilor frantuzesti o reprezinta si randamentul de miez. Datorita cojii subtiri, la soiurile de nuc din Hexagon randamentul de miez este de circa 50%, cu 20% mai mult decat la soiurile autohtone. In ceea ce priveste productivitatea, specialistii spun ca soiurile frantuzesti de nuc pot da circa 6-8 tone la hectar, cu 4-5 tone mai mult decat la soiurile romanesti.
Investitia necesara pentru infiintarea unui hectar se ridica la circa 5.000 de euro. Din aceasta investitie initiala, puietii ajung la circa 3.000 de euro. Intra cam 200 de plante pe hectar, pretul fiind de 13-15 euro planta. Dupa 6-7 ani, in momentul in care planta ajunge la potentialul sau maxim, fermierul poate avea un profit de peste 10.000 de euro. Nuca in coaja este 2 euro kilogramul, miezul ajunge si el la 10 euro. Retineri ca nuca nu este un fruct perisabil si poate fi depozitata si pana la doi ani fara sa se altereze.
Surse: Stiriagricole.ro, Scoaladeantreprenoriat.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: