Productia de pastrav din Romania este mult sub consum, astfel ca gestionarea unei pastravarii poate fi o afacere profitabila. In plus, poate fi demarata si dezvoltata cu fonduri europene si presupune o activitate placuta, in aer liber, mai ales pentru pasionatii de pescuit. Iata ce implica o afacere cu pastravarie.
Unde putem construi o pastravarie?
Ideale pentru amenajarea unei pastravarii care sa fie exploatata in sistem familial sunt zonele de munte si colinare.
O pastravarie in aer liber, fara recircularea apei, va putea fi construita numai acolo unde aveti o sursa de apa naturala bogata in oxigen dizolvat, la un debit suficient de mare (peste 10 l/sec.) si la o temperatura maxima pe timpul verii de 18 grade.
Se va evita amplasarea pastravariei pe gura izvorului, deoarece apa ce iese din pamant nu contine oxigen dizolvat.
Nici prea departe de sursa nu este recomandat a se amenaja pastravaria, deoarece astfel ar exista riscul poluarii apei. Este bine daca apa curgatoare ce va alimenta pastravaria trece prin locuri umbrite (pe langa stanci, prin crevase, prin paduri) pentru a se evita incalzirea ei.
Afacere cu pastravarie. Investitie
Costurile pentru constructia pastravariei depind de configuratia terenului, de distanta fata de punctul de aprovizionare cu materiale de constructie, precum si de dimensiunile pe care doriti sa le aiba ferma dumneavoastra.
Astfel, in cazul unei micro-pastravarii, daca solului o permite, pastravul poate fi crescut si in bazine de pamant, nebetonate.
„Un capital de 20.000 de euro v-ar fi de ajuns pentru o micro-pastravarie. Desigur, asta se intampla daca aveti deja spatiul si colaborati cu o firma de constructii mai avantajoasa, in ceea ce priveste sistemul de tarifare. Daca nu, trebuie sa luati in considerare costul terenului al bazinelor de crestere, al instalatiilor de purificare a apei, de aerisire, de oxigenare etc”, potrivit unui consultant.
Mai sunt necesare furajul si controalele periodice din partea unui veterinar specializat in ingrijirea pastravilor, adauga acesta.
Afacere cu pastravarie. Succesul unei familii din Bacau
Sotii Palistan, din satul Ciughes, cumna Palanca, judetul Bacau, se ocupa de pastravaria lor din 2005, iar 10 ani mai tarziu au reusit sa obtina atestat de produs traditional pentru pastravul afumat in harzob de brad pe care il prepara din propria „recolta”.
Pastravaria cuprinde patru bazine cu apa de izvor in care pastravii cresc natural, fara furaje cu stimulatori de crestere. Tocmai de aceea productia este limitata la 3 tone/an, pastravul ajungand la 250 de grame in 2,5 sau 3 ani.
„Ii hranesc cu granule de faina de peste (ca au vitamine si ii feresc si de boli), cu mamaliga, paine si, cel mai important, au apa de izvor naturala. Prima mancare a pastravului e apa! Sa stiti de la mine ca atunci cand vedeti un peste mare la corp, dar cu capul mic, acela a fost fortat sa creasca”, spune femeia.
Totodata, reteta pe care Ionela Palistan o foloseste pentru a obtine pastravul afumat in harzob de brad are o vechime de peste 95 de ani.
Surse: afacerilacheie.net, adevarul.ro, agrointel.ro
Surse foto: agrointel.ro, youtube.com/ maramuresguide
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: