Un tanar agricultor a pus la punct o afacere cu zmeura in Dolj, dupa ani buni in care a muncit in Spania si a invatat, printre altele, cum trebuie ingrijita o astfel de plantatie pentru a face profit. Profitul il investeste, de obicei, in pamant pentru a-si extinde afacerea cu fructe.
Ionut Remus Dan are 35 de ani si cultiva zmeura si capsune pe 3 hectare, in satul Badosi, comuna doljeana Bratovoesti. A invatat agricultura in Spania si apoi a venit acasa si a aratat ca se poate face profit si in Romania daca esti un gospodar priceput. „Mi-a fost si greu si usor.Am inceput cu un soi remontant,care produce tot timpul anului. Noi vindem in toata tara. Problema mea este ca nu am cu cine sa muncesc. Nu gasesc forta de munca”, povesteste tanarul.
Si-a dorit foarte mult sa depaseasca statutul de angajat si a reusit. „Astfel ca, dupa ce am lucrat în Spania în planațații cu fructe de padure, am învațat foarte multe și inceput sa-mi fac un plan despre ce ar inseamna o asemenea investitie. Am inceput incet, cu lucrurile de baza, am investit și urmează să achizitionam si mai multe utilaje pentru intretinerea culturii”, spune Ionut. investeste in puțuri, sisteme de irigații, solarii aduse din Spania si isi dorește sa achizitioneze un sistem ultra modern de irigaii cu electrovalve pe care sa-l coordoneze prin telefon.
Produse sanatoase si savuroase
Tanarul agricultor din Oltenia lauda aroma fructelor pe care le cultiva: „Sa stiti ca aceste fructe sunt foarte sanatoase. Atat timp cat fetița mea de 2 ani face reclama la căpșune si zmeura, filmata fiind cand le mananca, va dati seama ca aceste produse sunt sanatoase”.
Daca vreti sa ii urmati exemplul, aveti grija de unde achizitionati butasii, pentru ca exista pe piata mult material saditor neaclimatizat. Alegeti soiul pe care il plantati in functie de conditiile climatice din zona dumneavoastra, deoarece niciodata nordul tarii nu se va compara climatic cu sudul. Trebuie sa stiti din start ca soiurile cu inflorire mai tarzie sunt recomandate pentru zone racoroase, iar soiurile timpurii sunt recomandate pentru zonele mai calduroase.
Plantati in zonele cat mai expuse la lumina, evitati-le pe cele umbroase. Zmeura este o planta iubitoare de soare care prefera zonele cu lumina directa. Se adapteaza usor si la frig sau la anotimpurile ploioase.
Plantati zmeura toamna, dupa sfarsitul lunii septembrie, cand solul are multa apa si minerale. Aceasta perioada asigura refacerea sistemului radicular si pornirea in vegetatie primavara devreme. Arati terenul cat mai adanc si discuiti, dar nu plantati zmeura la o adancime mai mare de 20 cm, deoarece riscul sa nu mai iasa la primavara este foarte mare. Planta se asaza cu radacina rasfirata, care se acopera apoi cu pamant, iar solul se taseaza usor in jurul plantei. Distanta pe rand intre plante trebuie sa fie de 40-50 cm.
Mai multe detalii despre cultura de zmeura gasiti AICI.
Sursa: ziarulagricol.ro