Afacerea de succes a unei românce din Anglia! Aceasta a dat lovitura cu un preparat iubit de toată lumea. În prezent, românca originară din Iași este una dintre cele mai căutate bucătărese din Anglia.
Afacerea de succes a unei românce din Anglia!
În 2020, Oana Smeu a decis să se mute în Marea Britanie împreună cu soțul și cei patru copii. La început, cei doi soți nu aveau bani prea mulți să-și întrețină familia, dar femeia a găsit o modalitate de a produce ceva în plus. Așa a pus bazele propriei afaceri.
Ieșeanca i-a cucerit pe englezi cu preparatele sale tradiționale. Mai exact, Oana Smeu gătește sarmale ca la mama acasă, iar mâncarea din România a devenit populară peste hotare.
Vinde sarmale peste hotare
Prima dată a început să gătească într-o bucătărie de câțiva metri pătrați rețete tradiționale românești, în principal, sarmale în foi de varză, iar cu timpul, Oana Smeu a decis să facă și alte preparate românești, care au prins foarte bine.
Oana Smeu le-a dus englezilor preparatele tradiționale din Moldova, în special sarmalele, făcute după o rețetă specială de la bunica sa. Așa a luat naștere „Romanian goodies by Oana”, afacere care s-a dezvoltat destul de rapid.
Iniția, a postat fotografii cu sarmalele pe grupurile de români din Anglia, dar cererea pentru acestea a venit neașteptat de repede. În doar două zile, ieșeanca a câștigat de 1.600 de lire din vânzarea sarmalelor.
Afacerea „Romanian goodies by Oana” merge ca pe roate
„Ne-am mutat în Anglia, în 2020. Aveam un copil mic, de trei luni, indemnizația era mai mică decât în România și, atunci, se simțea lipsa salariului meu. Așa m-am apucat să fac sarmale. Aici nu aveam de unde mânca ceva tradițional la restaurant, dar ne era poftă de ciorbă rădăuțeană, de ciorbă cu perișoare și așa am zis să mă apuc de gătit.
Când am făcut botezul mezinei, Maria, am văzut întâmplător, pe internet, fotografii cu platouri cu mâncare tradițională și atunci am decis să organizăm noi întregul botez. Așa am făcut singură, în bucătărie, platouri, le-am așezat frumos, am făcut sarmale, friptură. Nu eram sigură că invitații vor fi deschiși la mâncarea mea tradițională, dar au rămas impresionați.
Apoi, câteva luni mai târziu, mi-a venit ideea să postez fotografii pe grupurile de români, din Anglia, că fac sarmale. Prețul era de o liră pentru o singură sarmală. Mulți m-au luat în râs, dar eu nu i-am luat în seamă. Două zile mai târziu, m-am trezit că îmi vin oameni acasă, să-mi cumpere sarmalele, și am făcut 1.600 de lire doar în acele două zile. Aceia au fost primii mei bani făcuți din sarmale”, a declarat Oana Smeu, administrator „Romanian goodies by Oana”.
Britanicii, cuceriți de preparatele tradiționale românești
Cererile pentru sarmale au continuat să crească, iar Oana a fost solicitată să gătească la evenimente importante, precum nunți și botezuri în Anglia. Așa a devenit și mai cunoscută, iar în prezent, furnizează mâncare românească pentru familii importante de englezi.
„După ce am gătit pentru prima dată la o nuntă și evenimentul a ieșit impecabil, am decis să mă implic tot mai mult în astfel de situații. Am ajuns să gătesc mâncare săptămânal pentru medicii esteticieni din Anglia. M-au angajat în cadrul firmei pentru a le furniza mâncare. Sunt înnebuniți, mai ales după sarmale și ciorbă de perișoare.
Eu prepar doar mâncare din inima Moldovei, așa cum am învățat de la bunica mea și de la mătușile mele. Norocul meu a fost că, de mică, am avut înclinații spre bucătărie, având în familie doar gospodine.
Eu, la bază, sunt asistentă medicală, am practicat această meserie și în țară, și în Anglia, însă nu m-am regăsit complet în ea. Apoi au apărut copiii și am decis să-mi transform pasiunea într-o muncă. Și mi-a ieșit. Acum, planurile pentru viitor sunt mari. Mi-aș dori să devin private chef și să gătesc și pentru nume mari din străinătate”, a mai povestit Oana Smeu.
Sursa foto: Facebook